Védett állatokkal kereskedett az Animal Planet műsorvezetője

Egy kaliforniai bíróságon elítélték az Animal Planet csatorna egyik műsorvezetőjét, Donald Schultzot, mivel a méregvadász veszélyeztetett pusztai varánuszokkal üzletelt - adta hírül a Reuters hírügynökség.

Schultz online hirdette az állatokat, ám pechjére egy beépített ügynök jelentkezett az egyenként 3000 dollárért árult hüllőkért. A műsorvezetőt a veszélyeztetett fajokról szóló szövetségi törvény megsértésével vádolták, és kedden a bíróság megállapította, hogy bűnös.

A tárgyalás során kiderült, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Méregvadászat című dokumentumfilm-sorozat műsorvezetője Los Angeles-i otthonában látta vendégül a potenciális vevőt, akivel megbeszélték, hogy a hüllőket hajóval elszállítja Buffalóba, egy másik vásárlónak. Schultz vádalkut kötött, így 6000 dollár pénzbírságot, valamint 3000 dollár kárpótlást kell fizetnie. Emellett 200 órányi közmunkára ítélték.

Az Animal Planetről kiderült az is, hogy van műsora, amelynek a kedvéért állatokat kínoztak meg. A Mother Jones hétfői írása szerint a csatornán futó Call of the Wildman című sorozat epizódjai előre eltervezett jelenetekből állnak, a főszereplőnek, egy profi vadőrnek valójában nem kell megmentenie az emberi környezetben bajba jutott állatokat, mivel azokat a stáb munkatársai szállítják a forgatás helyszínére.

A sorozat két munkatársa elmesélte, hogy a 2013 júliusában vetített részben látható prérifarkast máshonnan szállították Kentuckyba, a felvétel helyszínére, és hogy a befogás után napokig egy kis ketrecben tartották, amelyben az állat alig fért el. A prérifarkas nagyon rosszul viselte a bezártságot. Amikor forgatni kezdtek volna, a prérifarkas csak egy helyben ült és remegett, úgyhogy szerezni kellett egy másik példányt. 

A sorozatot gyártó Sharp Entertainment tagadja a vádakat, de a riporter birtokába jutott dokumentumok alátámasztják a stábtagok állítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.