Varga Csaba elérte a Nanga Parbat alaptáborát

Varga Csaba vasárnap megérkezett a Nanga Parbat alaptáborába - tájékoztatta hétfőn a Duna televíziós csatorna Hazajáró című műsorát gyártó cég, a két mászó segítője az MTI-t.
Varga Csaba telefonon adott tájékoztatót a műsor készítőinek. Elmondta, hogy jelenleg bolgár mászó társával és más kisebb expedíciók tagjaival együtt a 4200 méteres alaptáborban vannak, és rövid pihenő után kedden indulnak el, hogy társaival kiépítsék az utat a kettes táborig. Ekkor kezdődnek el az első akklimatizációs túrák is.

Varga Csaba nagyváradi építész, hegymászó június 13-án indult el Budapestről, hogy megmássza a Himalájában, a vitatott hovatartozású Kasmír pakisztáni oldalán fekvő Nanga Parbat 8125 méteres csúcsát, a világ 9. legmagasabb hegycsúcsát.
Az alaptábor és a csúcs között három köztes tábor segíti az akklimatizációt és a csúcs meghódítását, technikai szempontból a 6000 és 7000 méter között található Kinshofer-fal megmászása jelenti a legnagyobb kihívást.

"Az a célom, hogy minden évben, ahogy a lehetőségeim megengedik, megmásszak egy nyolcezrest. Három éve volt az első, a Gasherbrum II., aztán a Broad Peak, tavaly a K2, idén pedig a Nanga Parbat a cél" - mondta Varga Csaba a sajtó képviselőinek indulása előtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A magyarok közül eddig csak Erőss Zsolt mászta meg ezt a hegyet 1999-ben, és idén volt az első alkalom, hogy télen járt fenn a csúcson egy spanyol-pakisztáni csapat.

Varga Csaba 2013. júliusában hódította meg a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsát, szinte pontosan egy évvel később pedig a 8051 méteres Broad Peakre jutott fel társával, Suhajda Szilárd békéscsabai hegymászóval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.