Valami normális és örömteli történt a menekülttáborban

A körülményekhez képest fényűző, tradicionális szír esküvőt rendeztek az önkéntesek és a táborlakók egy fiatal párnak az idomeni menekülttáborban a görög-macedón határ mellett kedden. Az ünnepségen egy menekültekből álló kis baráti társaság vett részt, az ifjú pár családjai ugyanis Szíriában rekedtek.

Egy zöld sátor a közös otthon
Egy zöld sátor a közös otthon
Facebook

A 27 éves Saher és a 20 éves Ruqaiya három és fél hónappal ezelőtt menekült el a szíriai Dajr ez-Zaurból, ahol több százan vesztették életüket az Iszlám Állam és a szíriai hadsereg összecsapásaiban januárban.

A jegyespár abban a reményben kelt útra, hogy egy békés közös életet tudnak majd felépíteni Németországban, de már hat hete az idomeni menekülttáborban rekedtek. A macedón határ melletti településen kialakított táborban a görög kormány közlései szerint több mint 10 ezer menekült él.

„Úgy döntöttünk, hogy itt házasodunk össze" – mondta a CNN-nek az újdonsült férj, aki úgy véli, a sors akarata volt, hogy a családjaik távollétben keljenek egybe.

A szerény, de a körülményekhez képest fényűző lakodalom hatalmas közösségi összefogás révén jöhetett létre. A mintegy három órás, szabadtéri partira díszkivilágítást, virágokat és ételeket hoztak a tábor lakói és az ott dolgozó önkéntesek. Egy szaúdi orvos görög ételeket készített, melyekhez kólát kínáltak frissítő gyanánt. A szírek megszervezték a hagyományos, énekkel és tánccal kísért ceremóniát, minden másról a nyugati önkéntesek gondoskodtak. Valaki tortát is hozott. Még a félénken mosolygó menyasszonynak is sikerült fehér, gyöngyökkel és fodrokkal díszített, pazar selyemruhát szerezni.

A gratulációkat az ifjú pár a jelenleg a közös otthont jelentő  zöld sátrában fogadta, melyet az önkéntesek virágokkal díszítettek fel.

Az esküvőre Chris Morrowt, a CNN riporterét és Alison Thompson filmkészítőt, A Harmadik Hullám nevű önkéntes mozgalom alapítóját is meghívták. Morrow és Thomson már korábban is találkozott a párral, amikor önkéntesekkel találkoztak és dokumentálták a tábori élet hétköznapjait.

„Nagyon boldog voltam, hogy örömet láttam ebben a táborban. Itt annyi szomorúság van" – mondta Morrow, aki szerint az esküvő épp olyan érzelemdús volt, mint az esküvők általában, csak itt nem ivott senki. Mint lelkesen nyilatkozta: „Látni itt valami normális dolgot... Imádtam!"

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.