galéria megtekintése

Valami felrobbant egy Teréz körúti üzletnél, szögesbombára gyanakszanak

135 komment

NOL

Szombat éjjel 11 óra előtt egy használaton kívüli üzlethelyiségnél történt a robbanás. Két rendőr súlyosan megsérült, egyikük, egy nő a nyakán. A környék házait és szórakozóhelyeit kiürítették. 

Robbanás történt szombat este nem sokkal 11 óra előtt Budapesten a Teréz körút 2-4. szám alatt egy használaton kívüli üzlethelyiségben. A Teréz körút és a Király utca kereszteződésében fekvő üzlethelyiségben tűz nem ütött ki, de a detonációban két rendőr megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A helyszínen szerzett információink szerint az egyik rendőr a nyakán sérült meg súlyosan.  

 

A környéket az Oktogon és a Blaha Lujza tér között lezárták, a szórakozóhelyeket kiürítették. Az épületet, amelyben az üzlethelyiség található, a fővárosi tűzoltók vizsgálják át. Munkájukat a helyszínen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja. A környéken betörtek az ablakok, a közelben lakók hatalmas robbanásról számoltak be, amely éjszaka 11 óra előtt néhány perccel rázta meg a környéket.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Egy 100 méterre lakó fültanú a robbanás után mély, gyomorig ható légnyomást érzett, nála azonban már nem törtek be az ablakok. Hatalmas volt a készültség, mentők, tűzoltóautók és több tucat rendőrautó érkezik folyamatosan a helyszínre. A lakóknak azt mondták – értesült a hvg.hu –, hogy több napra elég ruhát vigyenek magukkal, mert ma már biztosan nem engedik őket haza. 

A NOL helyszíni információi szerint szögesbomba robbanhatott, az pedig, hogy a kapuban befelé szakadt a rács, arra utal, hogy nem bent, hanem az üzlethelyiség előtt detonált valami. Ezzel összhangban  hvg.hu azt írta, hogy a robbanáshoz kivezényelt rendőrök szerint  bűncselekmény történhetett, de mindebből hivatalosan egyelőre semmit nem erősítettek meg a hatóságok. Korábban a helyszínen arról beszéltek, hogy gázrobbanás volt a detonáció oka – úgy tudni, az épületben hajléktalanok kerestek menedéket.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A rendőrök éjfél előtt elkezdték elküldeni a nézelődőket a kordontól. Szombat este a bulinegyed közepén rengetegen akarták látni, hogy mi történt. A hvg.hu munkatársa arról számolt be, hogy nemrég egy autóst beengedtek a kordonon belülre, akinek van felvétele a robbanásról.

Az index.hu egyik olvasója arról számolt be, hogy hallotta a rendőrök beszélgetését, amiben szó volt valami táskáról, a fiatalember látott egy testet, amely a ház oldalában feküdt, mellette pedig leomlott a házfal is. Az olvasó megjegyzi, hogy egy taxis lámpájában egy ötvenes szög volt befúródva. 

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A Népszabadság helyszínen tartózkodó munkatársa szerint bár még mindig le van zárva a környék, a helyzet éjjel 1 óra körül kezdett csillapodni a helyzet. A rendőrök jobb híján a járókelők igazoltatásával ütötték el az időt. Munkatársunk azt tapasztalta, hogy a rendőrség csak a lezárt szakaszon ürítette ki a szórakozóhelyeket, a lakóházakat vagy a zónába eső ötcsillagos Corinthia Grand Hotelt azonban nem. A Király utcai sztriptízbárok zavartalanul üzemeltekek, noha az egyik előtt bekarikáztak krétával egy elgörbült százas szöget. (Ez a bár egyébként tudna mesélni, hiszen az egykori Halló Bárról van szó, amit évtizedekkel ezelőtt egyszer már maffiózók felrobbantottak.)

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Másik munkatársunkhoz, aki a közelben lakik, még az éjjel becsengetett egy nyomozó, aki elmondta, hogy az összes környékbeli laksban kérdezősködnek. Munkatársunk kérdésére a nyomozó elárulta, jelenlegi tudomásuk szerint bomba robbant, szögek voltak benne.

A rendőrség hajnali fél három előtt kiadott egy közleményt, amely megerősítette, hogy két rendőr – a Budapesti Rendőr-Főkapitánység. két gyalogos járőre – sérült meg a „nem tisztázott eredetű” robbanásban. A rendőrség a környéket lezárta, és megbizonyosodott arról, hogy további sérültek nincsenek. Szakértők bevonásával folytatják a helyszíni szemlét. A robbanás eredetével kapcsolatos vizsgálatok és az anyagi kár felmérése folyamatban van – hangzik a közlemény.

Egyes feltételezések szerint a BrfK két járőre akkor sérült meg, amikor találtak egy gyanús csomagot, és amint hozzányútak, felrobbant. Ez is a feltevés azt igazolná, hogy a detonáció nem az üzlethelyiségben, hanem az épület előtt történt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.