Bora Bora foglyai: Magyar vádemeléssel az apa ellen

Személyi szabadságmegsértése és más súlyos bűncselekmények miatt vádat emelt az ügyészség S. I. Lee, a francia-magyar állampolgárságú kisfiát és válófélben lévő magyar feleségét Bora Bora szigetén „fogva tartó” japán származású francia üzletember ellen.

A japán származású francia állampolgárságú üzletember, S. I. Lee és Nyíri-Kovács Patrícia válásából azért lett Magyarországon bűnügy, mert a férfi elvette felesége és magyar-francia állampolgárságú közös kisfiuk útlevelét, és ezzel már évek óta kvázi rabságban tartja őket Bora Bora szigetén.

A pár 2007-ben találkozott először New Yorkban, másfél évre rá összeházasodtak, majd megszületett a kisfiuk. Nyíri-Kovács Patrícia egy, a Hvg.hunak adott interjúban azt mondta, kezdetben imponált neki a férje gondoskodása, egy idő után azonban terhessé vált annak féltékenysége, amikor pedig rendszeresen tettlegességig fajultak a családi viták, elhatározta, hogy elválik tőle.

Férje azonban feltörte e-mail postafiókját, és így idő előtt értesült a felesége szándékairól. Előbb esküdözött, hogy megváltozik, majd felajánlotta, utazzanak el pár hétre Bora Borára, a környezetváltozás biztosan jót tesz majd a kapcsolatuknak. De nem így történt. Férje továbbra is bántalmazta, ezért Patrícia ismét kapcsolatba lépett francia ügyvédjével. S. I. Lee azonban megint feltörte a postafiókját, így pontosan látta, mire készül az asszony, ezért elvette az ő és a kisfiuk útlevelét, és ezzel megakadályozta, hogy elhagyják a szigetet.

Közben ő maga Bora Borán beadta a válópert, és beváltotta régi fenyegetését is, hogy tudniillik, ha kell, minden pénzét arra költi, hogy a kisfiút megszerezze magának. Bár a magyar kormány és civil szervezetek részéről is többen megpróbáltak közbenjárni Nyíri-Kovács Patrícia és fia érdekében, előrelépés nem történt. Az ügyészség vádemelése elvileg új helyzetet teremthet, bár korántsem biztos, hogy a végén az asszony és a fia minden további nélkül elhagyhatja Bora Borát.

Mivel S. I. Lee elérhetősége ismert a magyar vádhatóság előtt, nem volt jogi akadálya, hogy a távollétében vádat emeljenek ellene, amiért erőszakkal megakadályozta, hogy felesége hazatérjen, ráadásul „a kiskorú identitása elleni folyamatos és módszeres támadásaival gyermeke erkölcsi és érzelmi fejlődését is veszélyezteti”.

S. I. Lee vagy eljön a tárgyalásra, vagy nem (és csak ügyvédjével képviselteti magát), a per mindenesetre távollétében is lefolytatható és ítélet is hozható. A vádban szereplő bűncselekményekért akár öt évet is kaphat. Ha a bíróság jogerősen elmarasztalja, az ítéletet Francia-Polinéziában (Bora Borán) aligha lehet majd végrehajtatni. S. I. Lee viszont csak akkor kerülheti el a felelősségre vonást, ha többé nem lép az Európai Unió területére.

Azt azonban még a hasonló ügyekben nagy tapasztalatot szerzett jogászok sem merték megjósolni, mi történik akkor, ha Magyarországon elítélik S. I. Lee-t, Bora Borán viszont a bíróság neki ítéli a fiát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.