Vádalku születhet Madoff ügyében

A várakozások szerint bűnösnek vallja magát csütörtökön Bernard Madoff, az 50 milliárd dolláros veszteséggel zárult pilótajáték működtetésével vádolt amerikai üzletember.

Az ügyészek abban egyeztek meg a 70 éves befektetési tanácsadó ügyvédjével: egy vádalku keretében Madoff nem kerül esküdtszék elé, a vádpontokat egyszerűsített eljárásban ismertetik vele, továbbá együtt kell működnie esetleges bűntársai felderítésében. Így is akár húsz év börtönre számíthat értékpapírcsalás miatt. Ez kora miatt azt jelenheti: már soha nem szabadul.

Madoff már ügyének kirobbanásakor habozás nélkül elismerte, hogy pilótajátékot működtetett, azaz valójában nem hozamot fizetett a befektetések után, hanem az újonnan belépők pénzéből egyenlítette ki tartozását a többieknek. Az ellene decemberben indított eljárás óta házi őrizetben van manhattani otthonában, tízmillió dolláros óvadék ellenében.

Már kedden a bíróságra hivatalos, ugyanis - mielőtt elfogadnák bűnössége beismerését - lemondó nyilatkozatot várnak tőle egy összeférhetetlenségi ügyben: vezető ügyvédjének ma már nem élő szülei szintén nála fektették be a pénzüket.

A törvények szerint a New York-i bíróságnak lehetővé kell tennie, hogy a károsultak is jelen lehessenek, sőt fel is szólalhassanak a tárgyalóteremben, ez azonban nehézségekbe ütközik. Túl sokan vannak, ezért előzetesen emailben kell jelentkezniük az ügyészségen, a bíróság pedig azt tervezi: kivetítőket szerel fel további termekben.

A szövetségi befektetési biztosító legfeljebb félmillió dollárig téríti meg a károsultak veszteségeiet. Eddig kevesebb mint egymilliárd dollárnak akadtak nyomára Madoff cégénél. Az áldozatok között számos magánszemély, így Gábor Zsazsa és kilencedik férje mellett jótékonysági alapítványok vannak, köztük a Nobel-békedíjas Elie Wieselé és Steven Spielbergé. Wiesel a minap azt nyilatkozta: nem tud megbocsátani Madoffnak, és azt kívánja, egy cellájában felszerelt képernyőn éjjel-nappal az általa megkárosítottakat lássa, legalább öt éven keresztül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.