Üzleti és munkaajánlatok várják a Whiskyst

Állítólag" komoly munka és üzleti ajánlatok" várják idekint a kedden szabaduló Ambrus Attilát. A '90-es években elkövetett harminc fegyveres bankrablásért elítélt whiskyst feltételesen bocsájtják szabadon, ha újabb bűncselekményt követne el, azonnal letöltendő szabadságvesztést kapna, ráadásul a bankrablásokért korábban kiszabott büntetéséből hátralévő öt évet is le kellene töltenie.

Egykori ügyvédje úgy tudja, Ambrus Attilát több olyan üzleti és munkaajánlat várja „idekint”, amely tisztességes megélhetést tudna biztosítani számára. Magyar György elmondása szerint évekkel ezelőtt találkozott utoljára a whiskyssel a börtönben. Mivel nem volt szüksége a további segítségére, ezért az utóbbi években már jobbára csak a hivatalos kapcsolattartóitól kapott hírt felőle.

– Ha szabadulása után szükségét érzi, és megkeres, szívesen segítek neki, amiben csak módomban áll – mondta a NOL-nak az ügyvéd, aki elmondása szerint nagyra tartja Ambrust, amiért a bűncselekményeit és a perét kísérő médiafelhajtás ellenére végül méltósággal, botrányok és balhék nélkül töltötte le büntetését.

– Tanult, képezte magát, főiskolára járt, mindent megtett annak érdekében, hogy – ahogy azt mondani szokás – szabadulása után hasznos tagja lehessen a társadalomnak.

Magyar György szerint pártfogói és a mellette végig kitartó barátai segítségével Ambrus rövid idő alatt megtalálja majd a helyét, s ha lehetőséget kap a tisztességes életre, nem lesz visszaeső. Az ügyvéd emlékeztetett, Ambrus Attila csak feltételesen került szabadlábra. A legkisebb botlás, és nemcsak hogy azonnal letöltendő szabadságvesztést kap, de a whiskysként elkövetett bűneiért kiszabott büntetéséből még hátralévő öt évet is le kell töltenie.

Ambrusnak nem lesz könnyű dolga, igencsak szűk mozgásteret enged neki a múltja. Milliókat követel tőle az OTP, így bármilyen törvényes munkát vállal, számítania kell rá, hogy azonnal megjelenik a végrehajtó, és viszi a keresménye nagy részét. Ha viszont feketén dolgozik, vagy egy barátja cége számláz helyette, könnyen adócsalás gyanújába kerülhet, s ha a gyanú beigazolódik, már indulhat is vissza Sátoraljaújhelyre.

Magyar György ezért is tartja sajnálatosnak és elhibázottnak azt a szerinte politikai felindultságból elkövetett törvénymódosítást, amely megtiltja a bűncselekmények elkövetőinek, hogy pénzért nyilatkozzanak a sajtóban, egyáltalán, hogy bármilyen módon pénzt csináljanak bűnös múltjukból.

– Senkinek ne legyenek kétségei, ha van producer, aki fizet egy sztoriért, akkor aki el akarja adni a maga történetét, az meg fogja találni a módját annak, hogy azt pénzzé tegye. Az pedig, hogy milyen úton-módon kapja meg a pénzét, már technikai részletkérdés – állítja az ügyvéd, aki szerencsésebbnek tartott volna egy olyan szabályozást, amely arra kötelezi a rosszfiúkat, hogy a nyilatkozatért, filmes jogokért és hasonló címeken kapott pénz nagyobbik részét a korábban általuk okozott károk megtérítésére fordítsák.

A whiskys rablóként ismert Ambrus Attila elítélt agyagozik a Sátoraljaújhelyi Börtön és Fegyház kreatív műhelyében
A whiskys rablóként ismert Ambrus Attila elítélt agyagozik a Sátoraljaújhelyi Börtön és Fegyház kreatív műhelyében. Kerámiái keresettek, a Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi kiállítóhelyén alkotótársaival rendezett kiállításon és vásáron közel ötszázezer forint bevételre tettek szert. A Sátoraljaújhelyi Börtön és Fegyházban 263 elítéltet tartanak fogva és közel kilencven százalékukat tudják foglalkoztatni költségvetési üzemeikben, a konyhán, a mosodában, vagy karbantartási munkákon, illetve a börtön épületében működő Ábránd- Ágynemű Fehérneműgyártó és Forgalmazó Kft-ben. A felvétel 2011. július 4-én készült. MTI Fotó: Balázs Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.