Schobert az információ szabadságát félti

Schobert Norbert levelet írt Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának. Az úgynevezett fitneszguru azt nehezményezi, hogy bejegyzései nem jutnak el követőihez annak ellenére sem, hogy fizet a szolgáltatásért.

A Velvet hívta fel a figyelmet Schobert Norbert üzletember különleges akciójára. Az Update-módszer kidolgozója azért fordult Mark Zuckerberghez, a közösségi oldal amerikai alapítójához,mert úgy véli, a Facebook működési modellje veszélyezteti az információ szabad áramlásához való jogot. E vád eddig fölöttébb ritkán vetődött fel a platformmal kapcsolatban, de Schobert részletgazdag, aggódó hangú levélben fejti ki véleményét a jelenségről.

Képben vannak. Schobert és a felesége
Képben vannak. Schobert és a felesége
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az egyenesen Zuckerbergnek címzett, tegező formában fogalmazott, helyesírási hibáktól hemzsegő dokumentumban – egyebek mellett – az áll: „Pénzt, reklámot, energiát, munkát öltem bele, hogy sokan legyünk és egyben elhanyagoltam minden weboldal hátterem, mert hittem Neked, hiszek Neked, hogy ez a jövő. Aki az oldalam lájkolta, annak minden hírem a hírfolyamában megjelent. (...) Mostanában észrevettem, hogy az általam lájkolt FB oldalak nem aktívak, nem írnak semmit. (...) Pedig a Facebook abban különbözik az internettől, hogy nem kell rákeresni a hírekre. Megnéztem őket és láttam, hogy aktívak nagyon, de én nem értesülök. A rajongóim is szóltak, hogy visszavettem a munkából. Észrevettem, hogy posztjaim sokkal kevesebb emberhez érnek el, mint akik követőim lettek. (...) Úgy érzem, hogy nekem is és követőimnek is korlátozod a szabad információ áramláshoz való jogát és a közösségi jogokat. Más oldalról egy felhasználó, egy IP címről korlátlan hamis „fake” profilt hozhat létre. Ez Nálatok a tőzsdén sok usernek látszik, de valójában táptalaja a zaklatásnak, bűnözésnek és a terrorizmusnak. Tisztelettel kérlek, a követőket ne korlátozd! Aki lájkolt az lásson, amiért megdolgoztam, az legyen! (...) Erre a posztra most költök Nálad ezer dollárt, hogy legalább azok elolvashassák, akik figyelméért már megdolgoztam és fizettem Neked.”

Lapzártánkig Zuckerberg nem reagált Schobert megkeresésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.