galéria megtekintése

Halál a kamerák kereszttüzében

0 komment

P. A.
NOL

Steve Irwint forgatás közben támadta meg egy tüskés rája Ausztrália partjainál még 2006 szeptemberében. Az állat hegyes és rendkívül éles farokcsápja a férfi mellkasába fúródott, aki nem sokkal később meghalt. Nem Irwin volt az egyetlen, bár kétségkívül az egyik leghíresebb, aki forgatás közben vesztette életét.

Kamerák előtt dolgozni egyáltalán nem veszélytelen munka, különösen, ha természetfilm forgatásáról van szó. A legendás túlélő, Bear Grylls a vietnami dzsungelből próbált menekülni (többször kiderült, megrendezett körülmények között), amikor egy éles bambusz levágta bal kezének középső ujját, amit az orvosoknak szerencsére sikerült visszavarrniuk. A Jeff Corvin kalandjai címszereplőjét is többször marta már meg kígyó.

Vadállatokkal dolgozni nem veszélytelen
Jorge Silva / Reuters

A tavalyi azonban fekete esztendő volt a Discovery Channel számára, májusban Bear Grylls műsorának forgatása közben történt kis híján végzetes baleset. Steve Rankin producer lábát megmarta egy mérges kígyó, életét csak a stábtagok lélekjelenlétének és a mentőhelikopter gyorsaságának köszönheti.

 

2013 februárjában egy, szintén a csatornának készülő katonai reality forgatásán szenvedett halálos helikopter-balesetet három stábtag, a pilóta és két utasa is meghalt. A gépet az 59 éves David Gene Gibbs vezette, aki gyakorlott pilóta volt, több hollywoodi produkcióban is dolgozott.

Darren Arthur Rydstrom volt az operatőr, az egykori elitkatona Michael William pedig a műsor egyik szereplője volt. A Discovery Channel a baleset után rögtön közleményt adott ki, amiben együttérzésüket és részvétüket fejezték ki a hozzátartozóknak és vállalták, hogy mindenben segítik a hatóságok munkáját.

A baleset a kaliforniai Acton melletti Polsa Rosa Ranch közelében, egy nyílt terület fölött történt, február 10-én éjszaka, háromnegyed négy körül. A gép a becsapódástól azonnal megsemmisült, a három embernek jóformán esélye sem volt a túlélésre.

Szerencsétlen véletlen, de a Discovery Chanel is sugározta azt a műsort, amelynek forgatása közben a Krokodilvadászként ismert ausztrál természettudós, Steve Irwin szenvedett halálos balesetet. A férfi azonos című műsora 1996-ban debütált először Ausztráliában, később 130 országban vetítették és közel 500 millió nézőt csalt a képernyők elé. A siker záloga Steve közvetlen és barátságos stílusa, valamint humora volt, az adást nem sokkal később követte az Egy krokodilvadász naplója és a nálunk nem vetített Ocean's Deadliest.

Steve Irwin, a "krokodilvadász" halálát végül nem kedvenc hüllői, hanem egy rája okozta
Jim Ruymen / Reuters

Steve többször borzolta a kedélyeket vakmerőségével, 2004-ben viszont egyenesen botrány lett abból, hogy egy hónapos kisfiával a karjában etetett meg egy krokodilt. Az esetről számos fotó és videó készült, a Krokodilvadászt pedig rögtön számos kritika érte.

A 44 éves férfit 2006 szeptemberében a Nagy Korallzátony nevű természetvédelmi területen, Ausztrália Queensland államánál érte a végzetes baleset. Iwrin a sorozat legújabb részét forgatta, egy kifejezetten sekély, 1,5-2 méter mélységű vízben búvárkodott, amikor egy tüskés rája megtámadta. Az állat valószínűleg fenyegetve érezte magát, ezért védekezett, farokcsápja szinte teljesen átfúrta a krokodilvadász mellkasát.

Irwinnel egy operatőr is merült. Az egész nagyon gyorsan történt, a kameraman éppen az előtte elúszó ráját filmezte, és már csak annyit vett észre, hogy Irwin vérzik.  A felvételt a rendőrség később lefoglalta.

A The Washington Postban a baleset után közel nyolc évvel most megszólalt az operatőr, Justin Lyon, aki szerint az állat több százszor megszúrta Irwint. Justin Lyon azonnal megpróbált segíteni, beszélt hozzá, kérte, tartson ki. A Krokodilvadász élete utolsó perceiben meglehetősen nyugodtan viselkedett, csak annyit mondott, hogy "meg fogok halni".

Lyon cáfolta azokat a korábbi információkat, miszerint Irwin halála előtt kihúzta volna a mellkasából a rája tüskéjét, arra ugyanis már nem lett volna képes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.