galéria megtekintése

Tévhitek miatt vedeljük a tejet?

2 komment

NOL

Egy új tanulmány szerint a tejben található cukrok növelik a szervezet gyulladásos folyamatait. Aki eddig azért itta, hogy így kerülje el a csontritkulást és az ebből adódó csonttörést, annak is rossz hírünk van.

Kalcium- és D-vitamin-tartalma miatt a tejet hosszú évtizedeken át hitték a csontritkulás egyik leghatékonyabb prevenciós eszközének, az utóbbi években viszont egyre több szakember kérdőjelezte meg a táplálkozásban betöltött kiemelkedő szerepét.

A napi három pohár káros lehet...
Napi három pohár már káros lehet...Fotó: Eric Vidal / Reuters

Egyes vélemények szerint a tejben lévő tejcukrot a felnőtt szervezet nem képes lebontatni, és ez állhat az egyre szaporodó laktóz-érzékenység hátterében. Mások viszont azt mondják, az emberiség több ezer éve fogyasztja állatok tejeit és az abból készült tejtermékeket, így a szervezetünknek volt ideje hozzászokni a tejcukrokhoz.

 

Rengeteg vizsgálat igazolta a tej jótékony hatását – például véd a szívroham és az agyvérzés ellen –, és legalább ugyanannyi kutatás óva int a tejfogyasztástól. Ember legyen a talpán, aki ezeken ki tud igazodni.

Megdőlhet az évtizedes mítosz

Svéd tudósok nemrégiben publikálták egy hosszú időn át tartó követéses vizsgálat eredményeit. A kísérletben több mint 61 ezer nő és 45 ezer férfi vett részt, akik rendszeresen töltöttek ki kérdőívet táplálkozási szokásaikról, illetve többen vér- és vizeletmintákat is adtak.

A női csoportból ez idő alatt 17 ezernél is többen szenvedtek valamilyen törést, ebből 4259 volt csípőtáji. Azok a nők, akik napi három pohárnyi, vagyis közel hét deci tejet fogyasztottak, 90 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegség következtében, és 44 százalékkal többen rák miatt, mint azok, akik csak egy pohárral ittak.

A férfiakat tizenegy évig követték a vizsgálatban. 10 122 haláleset és 5066 csonttörés történt, utóbbiból 1166 volt csípő- vagy combnyaktörés. Az eredmények arra utalnak, a halálozási arány azon férfiak körben is magasabb, akik több tejet fogyasztottak, ám ez nem annyira szignifikánsan kimutatható, mint a nőknél.

Tényleg élet, erő, egészség? Fotó: Yuri Maltsev / Reuters

A szakemberek úgy találták, a több tej nem csökkenti a csonttörések esélyeit, sőt, a benne található cukorféleségeknek, a laktóznak és a D-galaktóznak köszönhetően felelős lehet a szervezet gyulladásos folyamataiért és a sejtek idő előtti öregedéséért.

Korábbi állatkísérletek szerint a galaktóz káros oxidációs folyamatokat indít el a testben, valamint összefüggésbe hozható krónikus gyulladással és neurodegeneratív betegségekkel is – ilyen például a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a Huntington-kór vagy a Pick-betegség.

Inni vagy nem inni?

Ezek a megállapítások azonban csak a tejjel kapcsolatosak, a tejtermékekkel nem. Az alacsony laktóztartalmú joghurt és sajtfélék, úgy tűnik, tényleg védenek a csonttörésektől, és a belőlük sokat fogyasztók körében kisebb is volt a mortalitási ráta. Ennek az lehet az oka, hogy az erjedés, vagyis fermentáció során a különféle Lactobacillus-törzsek lebontják a tejcukrot.

Egyes szakemberek szerint a tej csak az utódok elsődleges táplálására szolgál. Fotó: China Daily / Reuters

Karl Michaëlsson, az Uppsala Egyetem professzora szerint az eredményeket óvatosan kell értelmezni, ugyanis jelenleg nem mutatható ki egyértelmű, ok-okozati összefüggés a laktóz és a galaktóz, valamint a törések és halálesetek között. Azelőtt, hogy étrendi ajánlás, netalán a tejfogyasztás korlátozásának javaslata következne, további vizsgálatokra van szükség.

Hasonlóan szkeptikus Sue Lanham-New, a Surrey Egyetem Táplálkozástudományi Szakának professzora is. A doktornő szerint a vizsgálat több tényezőre nem tért ki, köztük az alanyok életmódbeli szokásaira és a testsúlyukra, ami pedig nagyon fontos lett volna ahhoz, hogy következtetéseket lehessen levonni belőle.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.