Új szabályok az Eurovízión: az utolsó pillanatig változhat a nyertes

A dalfesztivál idei évadjától kezdve a szavazatok egy részét csak a műsor legvégén árulják el. 1975 óta a legjelentősebb változtatás történt a szabályokban.

A változás a pontok kihirdetését érinti. Míg eddig a körkapcsolásban a különböző nemzetek tudósítói az adott ország zsűrije által odaítélt pontokat és a közönségszavazás eredményét is ismertették – növekvő sorrendben –, utóbbi mostantól elmarad. 

A nézőktől érkező voksok ezentúl összesítve, a műsor végén adódnak hozzá az eredményhez, így a közönség az utolsó pillanatig megváltoztathatja a sorrendet és segítheti győzelemre kedvencét. Vagyis nem minden ország közönségének ítéletét ismertetik külön, hanem a beérkezett szavazatok összesítése után egyetlen eredményt.

Az, hogy a szavazatok országonként hogy oszlottak meg, a műsor után a show honlapján részletezve látható majd, ahogyan a szavazás menetét ismertető kis videó már megtekinthető ugyanitt.

A változtatásra a szervezők szerint azért volt szükség, mert a műsor korábbi szerkezetével a nyertes személye 15-20 perccel a finálé előtt kiderült, gyakran előfordult, hogy az utolsó országok szavazatai már nem változtathattak a kialakult sorrenden, így az ő bejelentkezésük kisebb figyelmet kapott.

"Ez a formális változás azt eredményezi, hogy sokkal nagyobb várakozással tekintünk majd a fináléra" – mondta el Martin Osterdahl, az idei show producere. "Stílszerű, hogy az új pontozási rendszer Stockholmban debütál majd, ahol 1975-ben a jellegzetes eredményhirdetési körkapcsolás első állomása is volt."

Az új szavazási szisztéma alapján hirdetik majd ki a döntőben is a győzteseket. A döntő május 14-én lesz Stockholmban. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.