Új albumot készít az 50 éves The Who

Megalakulásának 50. évfordulóját ünnepli idén a The Who brit rockegyüttes, amely új albumot készít, mielőtt novemberben jubileumi koncertkörútra indul Nagy-Britanniában. A 2006-ban kiadott Endless Wire című albumuk óta ez lesz az első új CD-jük.

 

A rockbanda tagjai hétfői londoni sajtótájékoztatójukon közölték, hogy a The Who 50 Hits turné koncertjein 50 éves pályafutásuk népszerű és kevésbé ismert dalai hangzanak el. "A koncertkörút egy hosszú búcsú kezdete lesz" - emelte ki Roger Daltrey, az együttes vezetője.

Ronnie Scott gitáros és Pete Townsend dalszerző a sajtótájékoztatón felfedte, hogy már három új dalt adtak át Daltreynak, amelyek "tetszettek neki". Townsend elmondta, hogy Daltrey közelmúltban megjelent, Wilko Johnsonnal készült albuma ihlette őt a számok megírásában. Hozzátette, hogy "a tőlünk megszokottnál sokkal alapvetőbb módon próbálunk meg albumot csinálni" és azt tervezik, hogy már nyáron stúdióba vonulnak.

Az együttes, amelyben az eredeti felállásból már csak két bandatag, Daltrey és Townsend zenél együtt - Keith Moon dobos 1978-ban és John Entwistle basszusgitáros 2002-ben bekövetkezett halála után -, novemberben és decemberben kilenc koncertet ad Nagy-Britanniában. A koncertkörút november 30-án indul Glasgowban és december 17-én fejeződik be a Londoni O2 Arénában.

Ami a búcsút illeti, Daltrey elmondta: nem turnézhatnak örökké. "Ez a turné lesz a végleges. Felhagyunk a koncertkörutakkal, mielőtt bandaként felhagyunk a zenéléssel" - mondta az énekes, hozzátéve, hogy a hangja sem tart örökké és a legjobbat akarja adni, amíg énekelni képes.

A The Who együttes 1964-es megalakulása óta több mint 100 millió lemezt adott el. Legismertebb albumuk a My Generation című első korong és közkedvelt két rockoperájuk, a Tommy és a Quadrophonia. Utóbbiból 1979-ben készült az azonos című film.

Daltrey tavaly a Rolling Stone magazinban arról beszélt, hogy 2015-ben utolsó világkörüli turnéjára indul a banda, amely azonban a koncertkörutat követően sem hagy fel a zenéléssel. "Addig zenélünk, amíg el nem hullunk, de szembe kell néznünk a korunkkal... A turnézás nagyon fárasztó a szervezetnek, és valahol meg kell húznunk a határt. Ez lesz az utolsó nagyszabású turnénk" - mondta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.