Úgy nyert maratont, hogy le sem futotta

Az amerikai nőt győztesként kijáró ünnepléssel fogadták a St. Louis-i maratonon, miközben a töredékét sem futotta le a távnak. Húsz percbe telt, mire a szervezők rájöttek a csalásra.

Kendall Schler 2:54:28-ös idővel szakította át a St. Louis Marathon célszalagját, a nőt húsz percen át ünnepelte a tömeg, még olimpiai bajnok atlétával, Jackie Joyner Kersie-vel is fotózkodhatott. A dolog egyetlen bökkenője, hogy Schler nem futotta le a távot, de még a felét sem. készült ugyan pár kép, hogy a verseny elején fut néhány kilométert, de nem sokkal a verseny kezdete után nyoma veszett és legközelebb már a cél előtt bukkant fel.

A Huffington Post cikke szerint a szervezőknek az tűnt fel egy idő után, hogy Schler rajtszáma nem szabályos helyen van, és egyetlen ellenőrző ponton sem rögzítették a részidejét. Először azt gondolták, hogy az időmérője leesett útközben, de mivel sehol sem volt a hivatalos kerékpáros felvezetőember, fény derült a csalásra. A nő valószínűleg az utolsó ellenőrzőpontnál szökött be a futók útvonalára.

Nem ez volt az első eset, hogy a nő tisztességtelen módhoz folyamodik, hogy helyezést érjen el futóversenyen. A tavalyi St. Louis-i maratonon valószínűleg ugyanígy lett harmadik. A szervezők legalábbis felszólították, hogy bizonyítsa fényképekkel, hogy azt a távot végig lefutotta, ám mivel Schler nem tudta, törölték az eredményét.

Minden idők egyik leghíresebb maratonos csalása a bostoni maratonon történt. Az 1980-as versenyt a kubai Rosie Cruz nyerte meg, méghozzá szédületes rekorddal: huszonöt percet javítva az addigi legjobb időn. A nőt azonban egyetlen tévéfelvételen sem lehetett látni, sem a versenytársai, sem a pályabírók sem emlékeztek rá. Később kiderült, hogy Cruz mindössze néhány száz métert futott. Ezután alaposabban megvizsgálták az ügyet és újabb csalásra bukkantak. Roise már a bostoni versenyre kvalifikáló New York-i maratonon is csalt, a táv nagy részét ugyanis metrón tette meg. 

Cruz 1998-ban újra nevezett a bostoni maratonra, a szervezők azonban nem nem kértek belőle, elutasították a jelentkezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.