Az utcán lincselték meg az erőszaktevőt

Feldühödött tüntetők törtek be egy indiai börtönbe, hogy végezzenek egy nemi erőszak miatt elítélt rabbal. A férfit meztelenül húzták az utcán, miközben ütlegelték és szidalmazták.

Az eset a nágaföldi Dimapurban történt március 5-én. A központi börtön előtt több tízezres tömeg gyűlt össze egy nemi erőszakért kiszabott büntetés miatt demonstrálva. A tömeget az dühítette fel, hogy a férfit nem ítélték halálra, így a közösség a saját kezébe vette a szerinte jogos ítélet végrehajtását.  

A rendőrség már akkor kivonult, amikor az emberek gyülekezni kezdtek, ám az oszlatási kísérletek ellenére a tüntetőknek sikerül bejutnia a börtönbe, ahol megtalálták a keresett rabot. A férfit levetkőztették, kivitték az épület elé, ahol súlyosan bántalmazták, majd elvonszolták abba a városrészbe, ahol korábban dolgozott.

A tüntetők autókat, lakásokat, üzleteket rongáltak meg és gyújtottak föl. Ellenük a rendőrök kezdetben könnygázt és gumibotot vetettek be, ám később engedélyt kaptak éleslőszerek használatára is. A zavarásban egy ember meghalt, 28-an megsérültek, köztük rendőrök és civilek is.

A férfit végül a város óratornyához vitték és egy kerítéshez kötötték, a sajtóban megjelent fotók tanúsága szerint a körülötte állók mobiltelefonjaikkal úgy fotózták, mint egy turistalátványosságot szokás. Az áldozat ekkor már nem élt.

A 35 éves használtautó-kereskedő megerőszakolt egy diáklányt február 24-én a helyi női főiskolán. Az erőszaktevőként azonosított férfit egy napon belül elfogták. A Reuters emlékeztet rá, hogy a meggyilkolt rab muzulmán volt, míg Nágaföld lakosságának túlnyomó többsége keresztény vallású.

Lakes Jamir, Dimapur rendőrkapitánya azt nyilatkozta az eset után, hogy a városban a helyzet továbbra is nagyon feszült, de mindent megtesznek, hogy helyreállítsák a rendet, ennek érdekében kijárási tilalmat rendeltek el, mert a lázongások a lincselés után sem csillapodtak.

A nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények 2012 decembere óta kiemelten fontos témát jelentenek Indiában, ahol 21 percenként megerőszakolnak egy nőt, de a savas támadások, a családon belüli erőszak és a molesztálás is mindennapos. Akkor, mint ismeretes, egy 23 éves orvostanhallgatót erőszakoltak meg csoportosan egy buszon, majd barátjával együtt kidobták a járműből. A lány később belehalt sérüléseibe. Az elkövetőket elfogták, a banda fiatalkorú tagját börtönbüntetésre, a többieket halálra ítélték, ám egyikük öngyilkosságot követett el a börtönben.

Az elmúlt napokban hatalmas nemzetközi felháborodást keltett, hogy az egyik elkövető, Mukes Szingh egy brit dokumentumfilmesnek azt nyilatkozta, joguk volt megtanítani a leckét, a lány maga tehet a haláláról. A férfi már börtönben volt, amikor Leslee Udwinnak interjút adott, így az esetről készült brit dokumentumfilm bemutatását az indiai kormány próbálja megakadályozni. Az India lánya című filmet a szubkontinensen be is tiltották azzal az indokkal, hogy az erőszaktevő szavai (miszerint az ő halálra ítélésükkel csak azt érik el, hogy mostantól az áldozatokat gyakrabban fogják meggyilkolni az erőszaktevők), félelmet és feszültséget kelthet. Emellett kormánykritikus hangoktól is hemzseg a film, így az alkalmas India lejáratására.

Indiában egyébként 2013-ban összesen 309.546 nők ellen elkövetett nemi erőszakot, emberrablást, szexuális zaklatást és molesztálást regisztráltak, míg az előző évben „csupán" 244.270 ilyen eset történt.

A filmben, melyet a BBC Four ad le Nagy-Britanniában, megszólalnak a 2012 decemberében megerőszakolt és meggyilkolt lány szülei is. Az anonimitását őrző apa azt üzente, hogy minden honfitársának meg kell néznie ezt a filmet és elgondolkodni rajta, hogyha egy elkövető semmilyen megbánást nem tanúsít, sőt, képes azt nyilatkozni a börtönben, hogy az áldozat megérdemelte a sorsát, akkor vajon mit mondana és tenne, ha idővel szabadulhatna – idézi a Daily Mail.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.