Túl sok volt az arzén a borban
Állításuk szerint egymástól függetlenül három laboratórium mérései is azt bizonyítják, hogy ezek a borok "veszélyesen" sok, egyes esetekben az elfogadhatóbál 500 százalékkal több szervetlen arzént tartalmaznak. Ez szerintük azt jelenti, hogy napi egy-két pohárnyi arzénnal szennyezett bor veszélyes mérgezést okozhat a fogyasztónál.
A március 19-én benyújtott keresetben a felperesek anyagi kártérítést követelnek, valamint azt, hogy a bíróság kötelezze az alpereseket a borok címkéin feltüntetni azt, milyen veszélyes a szervetlen arzén fogyasztása.
A per híre némi riadalmat keltett a fogyasztók körében, akik a közösségi oldalakon osztották meg, hogy az mely márkákat érinti. Ezek közé tartozik egyebek között a Barefoot, a Cupcake, a Franzia, a Flipflop, a Rex Goliath és a Korbel valamint a Trader Joe's áruházlánc olcsó Charles Shaw Zinfandelje.
Az alperesek többsége a CNN-nek azt állította, hogy a boraik fogyasztása ártalmatlan az egészségre, mások a folyamatban lévő bírósági eljárásra hivatkozva nem kívántak nyilatkozni, ismét mások pedig a Kaliforniai Borintézet elnevezésű kereskedelmi csoporthoz irányították át a kérdéseket, amely szerint „hamisak és félrevezetőek" a felperesek állításai.
Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szerves, vagy a természetben előforduló arzént "alapvetően ártalmatlannak" minősítette, ám az elem szervetlen változata amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint karcinogén.
Az FDA az ivóvíz esetében egymilliárdból tíz egységben határozta meg a legmagasabb elfogadható arzéntartalom egységét. A felperesek ezt vették alapul, amikor azt állítják, hogy az olcsó kaliforniai borok "túlnyomórészt" szervetlen arzén tartalmaznak, amit a borászatok „felelősségteljes borkészítési eljárásokkal" és „kifinomult mérőfelszereléssel" ki tudnának küszöbölni.
Az alperesek és szakértők azonban megkérdőjelezik, hogy lehet-e az ivóvíz esetében meghatározott EPA-szabványt a borok esetében is alkalmazni. A CNN rámutatott, hogy a kaliforniai borokat importáló országok saját szabványt alkalmaznak. A kanadaiak egymilliárdból száz, az európai országok pedig kétszáz egységben határozták meg a bor megengedhető arzéntartalmát, ami a 10-, illetve a 20-szorosa az amerikai ivóvíz-szabványnak.