Túl kövérek vagyunk és korán meg fogunk halni

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO legfrissebb jelentésének adatai szerint az európai lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott, emellett az alkoholfogyasztás és a dohányzás is komoly egészségügyi kockázatot jelent.

A WHO 2015-ös, most kiadott jelentése szerint az európai fiatalok nem fognak olyan sokáig élni, mint a nagyszüleik. A lesújtó jövőképhez nagyban hozzájárul, hogy a lakosság 59 százaléka, vagyis többsége túlsúlyos vagy elhízott. Magyarország a középmezőnybe tartozik.

2015-ben elmondható, hogy az elhízás jelenti a 21. század legnagyobb egészségügyi problémáját, aminek nemcsak az egyénre nézve vannak káros hatásai, de a közegészségügyet, így az államháztartásokat is súlyosan megterheli.

Az elhízottak száma 2010 és 2014 között szinte az összes államban nőtt, (ráadásul 1980-óta több országban megháromszorozódott!) tehát a probléma egyre súlyosabb méreteket ölt. Európa már alig van lemaradva a legelhízottabb régiótól, Amerikától, ahol a lakosság 61 százaléka elhízott vagy túlsúlyos. A probléma a délkelet-ázsiai régióban a legenyhébb, ahol a lakosságnak csupán 22 százaléka érintett.

A túlsúly Európában, Amerikában és a Kelet-Mediterráneumban is a nőket érinti jobban. Mind a három régióban a nők fele túlsúlyos, a túlsúlyos nőknek pedig 25, 30 és 24 százaléka elhízott is. Mind három régióra igaz, hogy a kimondott elhízás a nőket érinti jobban.

Emellett – egyes ázsiai régiókkal együtt – a világon Európában fogyasztják a legtöbb alkoholt és itt a legmagasabb a dohányosok száma is.

A jelentés méltatta azokat az államokat, ahol a különböző egészségügyi megelőző intézkedéseknek köszönhetően csökkent a rák, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések miatt bekövetkezett halálesetek száma, ugyanakkor megjegyzi, hogy a régió 30 százaléka még mindig dohányzik, ami a legmagasabb arány a világon.

Az alkohol is kimagasló probléma: Európában fejenként átlagosan 11 liter tiszta szesz fogy évente. Ez globálisan a legmagasabb értéknek számít. A legtöbb alkoholt a csehek, a fehéroroszok és a litvánok fogyasztják Európában. Ezekben az államokban a 15 évesnél idősebb lakosság átlagosan több mint 12 liter tiszta alkoholt iszik meg évente. Magyarország a 9 –12 literes „mezőnybe" tartozik, ahogy az államok túlnyomó többsége is. Nálunk kevesebbet isznak az olaszok, a görögök, az ukránok, a svédek és a finnek, és régiós viszonylatban kimondottan alacsony értékeket (3-6 liter) mértek Koszovóban, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.