galéria megtekintése

Túl későn diagnosztizálják a legtöbb tüdőrákost

0 komment

NOL

A páciensek harmadánál alig három hónappal a halál előtt mutatják csak ki a rettegett kórt, minden huszadik beteg pedig úgy hal meg, hogy nem is derül fény a betegségre.

A brit Nottingham University kutatócsapata Dr. Emma O'Dowd vezetésével több mint húszezer tüdőrákos esetet vizsgált a 2000 és 2013 közötti időszakból.

A kutatók úgy találták, minden harmadik beteg a diagnózis felállítása után 90 napon belül elhunyt. Minden tizedik páciens alig egy hónap múlva meghalt, 5% esetében pedig csak a halál után derül ki, hogy mi volt a baj. Dr. O'Dowd szerint megdőlt az az elmélet, miszerint csak azokat diagnosztizálják túl későn, akik nem jártak rendszeresen háziorvosi vizsgálatokra.

„Nagyon sok beteget veszítünk el túl korán. Szerettük volna megtudni, mi lehet ennek az oka” - mondta el a professzorasszony a Daily Mailnek és hozzátette, korábban azt gondolták, a rendszeres háziorvosi látogatás talán megoldás lehet a korai diagnosztizálásra, ám ez sajnos nem így van.

 

A doktornő szerint a háziorvosok nem ismerik fel elég gyorsan a tüdőrák tüneteit és más, korántsem ilyen veszélyes betegséget állapítanak meg, így a beteg nem kapja meg időben a megfelelő kezelést, ami javítaná a túlélési esélyeket. Dr. O'Dowd nem győzte hangsúlyozni, hogy nem áll szándékukban a háziorvosokat hibáztatni, helyette inkább megoldást szeretnének találni a problémára.

Dr. Richard Roope, a brit Királyi Háziorvosi Társaság vezető rákkutatója szerint az alapellátásban meglehetősen nehézkes a tüdőrák diagnosztizálása, ugyanis a legtöbb betegnél eleinte csak köhögés jelentkezik.

„Egy teljes állásban dolgozó háziorvos áltagosan egy tüdőrákos esetet vesz észre azonnal, ám ez nem azért van, mert nem jól végeznék a munkájukat” - mondta el a professzor.

A tüdőrák tünetei a legtöbb esetben nem specifikusak - krónikus köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, nehéz nyelés, esetleg vérköpés -, éppen ezért egyáltalán nem egyszerű a kórkép felállítása. Biztosat csak a mellkasröntgen, majd felmerült gyanú esetén a hörgőtükrözés (bronchoscopia) és a szövetmintavétellel kombinált CT mutat.

Nem csak azokat diagnosztizálják túl későn, akik nem jártak rendszeres háziorvosi vizsgálatra
Nem csak azokat diagnosztizálják túl későn, akik nem jártak rendszeres háziorvosi vizsgálatra
Kurucz Árpád / Népszabadság

Fő ludas a dohányzás

A betegség leggyakrabban 55-65 éves korban jelentkezik, jellemzően inkább férfiakon, de manapság egyre magasabb a női tüdőrákosok száma is.

Kiváltó okok között első helyen szerepel a dohányzás. A fejlett világban a halálos tüdődaganatok 90%-áért a cigaretta tehető felelőssé. Dohányzó férfiak esetében a tüdőrák kockázata 17,2%, nőknél 11,6%, míg ugyanez a nem dohányzóknál alig 1,3% és 1,4%.

Ritkább esetben, de a radon gáz és az azbeszt is okozhat türőrákot, valamint egyes vírusok, például a humán papillómavírus (HPV), a JC vírus, a SV40, a BK és a citomegalovírus is.

A kezelést a rák típusa határozza meg, sebészeti beavatkozást döntően abban az esetben alkalmaznak, ha a daganat nem-kissejtes (NSLCL), csak az egyik tüdőfelet érinti és stádiuma maximum harmadfokú. Ebben a stádiumban a daganat már átterjed a nyirokcsomókra, a gátorrüregre, rekeszizomra, mellkasra, szívburokra, esetleg azokon túlterjedve beszűri a szívet, nagy ereket, csontokat. A műtét során - melyek 4,4%-a halálozással végződik - eltávolíthatják egy lebeny bizonyos részét illetve részeit, a teljes lebenyt vagy az egyik tüdőt. A kissejtes tüdőrák sebészileg egyáltalán nem kezelhető, kizárólag kemo- illetve sugárterápiával kísérelhető meg a gyógyítás.

Toronymagasan vezetünk

A tüdőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés, évi 1,3 millió ember halálát okozza világszerte. A járványok terjedését ellenőrző amerikai intézet, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 2006-os statisztikái szerint a tüdőrák az Egyesült Államokban több halálesetért volt felelős, mint az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák együttvéve.

2011-ben 207 ezer amerikait diagnosztizáltak tüdőrákkal, közülük 156 ezer meg is halt. Ugyanebben az évben a 64 millió lakosú Nagy-Britanniában 43 ezer tüdőrákos esetet jegyeztek fel, 35 ezren egy év múlva már nem voltak életben.

A magyar adatok sem jobbak sajnos, sőt! Nincs még egy ország, ahol ilyen magas lenne a tüdőrák aránya, mindkét nem esetében. 1945 és 2008 között a tízszeresére nőtt a megbetegedések aránya, míg 1970-ben százezer lakosból mindössze 24,5 volt hörgőrákos, 2005-ben ez a szám már 65.

A Központi Statisztikai Hivatal 2008-as jelentése szerint a légcső-, tüdő- és hörgőrák összesen 8330 embert (majdnem kétszer annyi férfit, mint nőt) érintett. Nemzetközi viszonylatban a  betegek 10-15%-ka él öt évvel a diagnózis után is, hazánkban viszont ez az arány mindössze 8-10%, vagyis a magyar tüdőrákosok 90%- a belehal a betegségbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.