Túl fehér az Oscar-díj

Spike Lee rendező és Jada Pinkett Smith színésznő egymástól függetlenül emelte fel szavát az ellen, hogy az Oscar-díj jelöltek között alig akad színesbőrű aspiráns, pláne győztes.

Évek óta érik kritikák az Amerikai Filmakadémiát, hogy kizárólag kaukázusi - értsd: fehér - művészekre koncentrál. Idén zsinórban a második éve nincs színesbőrű jelölt a legjobb színész, illetve színésznő kategóriában. 

Spike Lee - aki idén ősszel kapott tiszteletbeli Oscart - Instagramján is közzétett levelében vonja kérdőre a díjat odaítélő filmakadémiát, amiért az "immár két éve egyetlen fekete színészről sem gondolja, hogy elég jó teljesítményt nyújtott az évben, hogy kapjon egy aranyszobrocskát".

A fentiek miatt ő és felesége, Tonya Lewis Lee nem vesznek részt az idei ceremónián. Emellett biztosította az est egyik házigazdáját, Chris Rockot, hogy nem ellene irányul a dolog. 

Spike Lee a posztot Martin Luther King Jr. arcképével tette közzé, arra emlékeztetve, hogy január 18-án ünneplik King születésnapját, ami szövetségi ünnepnek számít az Egyesült Államokban.

"Eljön az idő, amikor az embernek olyan véleményt kell képviselnie, ami sem nem biztonságos, sem nem népszerű, de az embernek meg kell tennie, mert a lelkiismerete azt diktálja" - idézte a rendező Martin Luther Kinget.

Spike Lee mindemellett nem az akadémiát tartja felelősnek a kialakult helyzet miatt, hanem azokat a stúdióvezetőket, akik döntenek a filmes projektek sorsáról és akik eleve nem adnak ilyen szerepeket a színesbőrű színészeknek. Szerinte az Oscar csak egy, a rendszerben létező probléma lenyomata.

Szintén távolmaradásával tüntet majd - és a közvetítést sem fogja nézni - Jada Pinkett Smith színésznő, Will Smith felesége. A producerként is tevékenykedő asszony videóüzenetben fejtette ki, hogy a színesbőrűek méltósága és hatalma nem mások elismerésétől függ. "Nem másoktól kell méltóságot és elismerést kikönyörögni, hanem magunknak kell ezt éreznünk. A bojkott természetesen nem azok ellen a színesbőrű emberek ellen szól, akik érintettek a díjátadóban", hangsúlyozta Smith.

Utoljára 2013-ban voltak afroamerikai jelöltek: Barkhad Abdi (Phillips kapitány), Chiwetel Ejiofor, és Lupita Nyong'o (12 Yév rabszolgaság) kaptak jelölést, és Nyong'o meg is nyerte a legjobb női mellékszereplő díját. Halle Berry az egyetlen afroamerikai színésznő, aki női főszereplőként megkapta a szobrot (összesen tíz alkalommal volt színesbőrű színésznő jelölve). A férfiak közül Sidney Poitier, Denzel Washington, Jamie Foxx és Forest Whitaker kaptak Oscart a mindössze húsz jelölésből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.