Kiderült, miért ilyen fittek a jógik

Egy átfogó vizsgálat 37 korábbi kutatás eredményeit összegezve arra jutott, hogy a több ezer éves múltra visszatekintő ősi testmozgás rendszeres gyakorlása véd a szív- és érrendszeri betegségektől.

Holland tudósok közel 3000 embert érintő vizsgálatok eredményeit nézték át tüzetesen és azt a következtetést vonták le, hogy a jóga képes csökkenteni a magas vérnyomást és koleszterinszintet - írja a BBC.

A jóga - köszönhetően a speciális légzéstechnikájának - friss oxigénnel telíti a szervezetet, ez pedig segít csökkenteni a vérnyomást. A kutatók szerint heti két alkalom már eredményre vezethet. Különösen azokban az esetekben lehet jótékony, amikor az illető nem tud vagy nem végezhet keményebb testmozgást.

Dr. Myriam Hunink, a Rotterdami Erasmus Orvosi Központ professzora azt vizsgálta, milyen hatással van a jóga a szervezetre, ehhez olyan emberek egészségügyi értékeit hasonlította össze, akik semmilyen sportot nem végeztek és akik jógáztak. A kutató szerint a jóga jelentősen csökkenti a szív- és keringési betegségek kockázatát. Az ugyan nem világos, a főként lassú, kitartott mozdulatokból felépülő mozgásforma miért ilyen hatékony, a tudósok azt valószínűsítik, hogy a stresszkezelésben betöltött szerepében lehet a kulcs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.