Tönkrevágták a Planetáriumot az ultrák

Bizonytalanná vált a TIT Budapesti Planetárium szeptember 14-ére tervezett újranyitása, mert a szeptember 4-i Magyarország-Románia Európa-bajnoki selejtező után súlyosan megrongálták az épületet a rendbontók.
A mérkőzés után a rendfenntartó erők a Groupama Aréna környékéről a Népliget felé szorították vissza a rendbontókat, a parkban gyülekező többezres tömeg pedig több bejárati ajtót betörve a Planetárium tetejére és párkányára felmászva randalírozott - tájékoztatta az MTI-t hétfőn az intézmény.

Közleményük szerint az ultrák szétszedték az épület lépcsőit, majd annak köveit dobálták, a biztonsági berendezéseket szétverték, a kamerákat és az antennákat használhatatlanná tették.

A garázdák hatalmas, még fel nem mérhető károkat okoztak az intézménynek, Magyarország egyetlen nagy planetáriumának - hangsúlyozták.

Mint hozzátették, a Planetárium főbejárata előtti, bejárati gyülekező terület csupa üvegszilánk, az épület oldalfalát tiltott önkényuralmi szimbólumok csúfítják. A TIT Budapesti Planetárium látogatóinak nagyobb része iskolás, akik számára ilyen állapotában nem látogatható az intézmény.

"Az őszi szezonban - karbantartás után - szeptember 14-én nyitott volna hazánk egyedülálló ismeretterjesztő intézménye. Munkatársainkkal mindent megteszünk azért, hogy a TIT Budapesti Planetárium fogadni tudja a látogató közönséget" - fogalmaztak a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.