A családi veszekedések többet ártanak a gyerekeknek, mint a válás

Egy tanulmány szerint Nagy-Britanniában a párok közel egyötöde veszekszik rendszeresen, vagy fontolgatja, hogy külön folytatja tovább az életét. A pszichológusok szerint esetükben többet árt a gyerekek fejlődésének, ha együtt maradnak, mint amennyi kárt egy válás okoz.

A párkapcsolatokkal foglalkozó Relate jótékonysági szervezet készítette riport egy olyan kutatáson alapszik, amelyben 20980 kapcsolatban élő alany részvételével végeztek felmérést 2013 és 2015 között. Ennek alapján 2,87 millió ember él stresszes kapcsolatban - írt a BBC.

A Relate munkatársa, David Marjoribanks szerint a a folytonos civakodásnak messzire ható következményei lehetnek a gyerekekre. "Nem csak maga a párkapcsolat tényleges megszűnése, hanem az ezt körülvevő konfliktusok is hatással vannak a családra"- magyarázza Marjoribanks. "Ez azt jelenti, hogy amikor egy kapcsolat véget ér, az nem feltétlenül árt a gyereknek, sőt. A folyamatos konfliktus azonban nagyon káros."

"Azoknak a gyerekeknek az esetében, akiknek a szülei közt sok volt a vita és folyton feszült légkörben éltek sokkal valószínűbb, hogy akár lelki akár fizikai egészségügyi problémáik lesznek. Rosszabbul teljesítenek az iskolában, antiszociális lesz a viselkedésük és a bűnözés felé fordulhatnak" - összegezte a következményeket.

Az Understanding Society szakemberei 20,980 embert kérdeztek meg arról, milyen gyakran vitatkoznak, fontolgatják a válást, vagy érzik úgy, hogy megbánták a házasságot, illetve arról, mennyire boldogtalanok.

A kutatás eredménye arra enged következtetni, hogy 2.87 millió ember, vagyis az együttélők vagy a házaspárok 18 százaléka olyan kapcsolatban él, ami a klinikai szakzsargon szerint "stresszesnek" minősül.

Tízből egy ember legalább alkalmanként megbánta, hogy megházasodott vagy összeköltözött a párjával, 9 százalékuk pedig fontolgatja a válást vagy a szétköltözést.

A szülők közel fele, 79 százalék számolt be legalább alkalmi veszekedésekről, 6,8 százalékuknál a viták komolyra is fordultak.

A 16 év alatti gyerekek szülei egy kissé hajlamosabbak stresszes kapcsolatokban élni (22 százalékuk esik ebbe a kategóriába). Az első gyerek születése "egyike azoknak az eseményeknek, amik leginkább csökkentik a kapcsolat minőségét." 

Marjoribanks elmondása szerint sokan évekig csendben szenvednek és csak akkor kérnek segítséget, amikor már túl késő. A Relate tanácsadója Arabella Russell arról számolt be, hogy a párok közül, akikkel találkozott sokan állandóan veszekednek a munkahelyi nyomás, a pénzügyek és a gyerekek miatt.

Angliában 114,720 válást mondtak ki 2013-ban. A házasságok felbomlásának száma a 40 és 44 év közötti párok között a legmagasabb.

Chris Sherwood, a Relate ügyvezetője elmondta, hogy a jelentés eredményei "nagyon elgondolkodtatóak", hozzátéve, hogy "a családok így nem tarthatóak fenn sokáig".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.