A vártnál nagyobb vihar jön

Öt megyére a jelentős mennyiségű csapadék, további három megyére a várható viharos erejű szél miatt adott ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az MTI-hez kora reggel eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: a hajnali óráktól északira, északnyugatira forduló szél fokozatosan erősödik. Főként a délutáni óráktól a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén már viharos széllökések is várhatók, a Bakony és a Balaton térségében 90 kilométer/óra feletti széllökés is előfordulhat. Az esti órákig erősödik a szél, majd az éjszaka második felében mérséklődik.

Az OMSZ közlése szerint sokfelé várható kiadós csapadék. Főként a keleti és középső tájakon 24 óra alatt több helyen 20 milliméter körüli, vagy azt meghaladó csapadék hullhat, keleten helyenként 30 milliméter feletti csapadékra is lehet számítani. Az eső, zápor mellett az ország keleti felén zivatarok is előfordulhatnak - tették hozzá.

Az ország egész területén érvényben van első-, vagy másodfokú figyelmeztetés a 24 óra alatt lehulló sok eső, illetve az erős szél miatt.

A várt legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladhatják, ezért másodfokú figyelmeztetést adtak ki Fejér, Somogy és Veszprém megyére. Ugyancsak a viharos szél miatt Baranya, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A várható jelentős mennyiségű eső miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mivel ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat.

Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyére, valamint a főváros területére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a szerdán várható sok eső miatt.

Hétvégére visszatér a jó idő

A Köpönyeg előrejelzése szerint ma erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és nyugat felől egyre többfelé várható kiadós mennyiségű eső, záporeső. A délutáni órák hőmérséklete mindössze 10 és 15°C között alakulhat. Csütörtökön eleinte északkeleten még előfordul gyenge eső, zápor, majd ott is csökken a felhőzet. Erős marad az északnyugati szél. 14 és 17°C közötti értékeket mérhetünk.

Pénteken tovább csökken a felhőzet, mindenütt számíthatunk többórás napsütésre. A hétvégén reggelente párás, napközben változóan (inkább csak gyengén, közepesen) felhős lesz az ég. Eső nem valószínű. Erősödik a nappali felmelegedés: több helyen lehet 20-22°C-os meleg. Igazi kirándulóidőnk lesz.

Hétfőn gyenge csapadékkal egy gyenge hidegfront érkezhet, a jövő héten azonban folytatódhat a kellemes őszi idő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.