Rovott múltja miatt bukott le az olajosalvilág egykori vezéralakja

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közös nyomozócsoportja nemrég őrizetbe vette F. Attilát, az egykori olajosalvilág egyik kulcsfiguráját.
Közúti ellenőrzés

A nyomozás eddigi adatai szerint bizonyíthatóan négy tonna ukrán vágott dohányt csempészett társaival Angliába. F. Attila és három társa lebukását egy franciaországi közúti ellenőrzés okozta, amikor a helyi hatóságok átkutatták azt a kazincbarcikai kamiont, amely az okmányok szerint egy tonna fekete teát szállított Magyarországról Angliába. Tea helyett azonban vágott dohányt találtak a raktérben. Azonnal őrizetbe vették a sofőrt.

A kazincbarcikai fuvarozó vállalkozás kamionjáért és sofőrjéért aggódó cégvezető azonban nem hagyta annyiban a dolgot, feljelentést tett csalás miatt, mivel állítása szerint a megbízói átverték. Azt mondták neki, hogy a légmentesen lezárt csomagokban fekete tea van. Szó sem volt másról. Alighogy a felháborodott cégvezető megtette a feljelentését, az NNI elvonta az ügyet a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságtól. Arról, hogy az ügynek ezen szakaszában miért vonta magához a nyomozást az NNI, Bucsek Gábor, az NNI igazgatója előbb csak annyit mondott, hogy a nemzetközi vonatkozású ügyek nyomozása az igazgatóság hatáskörébe tartozik.

Bár Bucsek ez ügyben nem kívánt részletekbe bocsátkozni, érdemes felidézni Pintér Sándor belügyminiszter 2010-es hivatalba lépése után tett azon ígéretét, hogy felderítik a múlt megoldatlan ügyeit. Azt Bucsek is elismerte, hogy az egykori olajosalvilág még életben és szabadlábon lévő tagjai is azok között vannak, akiket „szemmel tartanak a hatóságok”. Ez nem folyamatos titkos megfigyelést jelent. Egyszerűen csak odafigyelnek rájuk, hogy ki miből él, kikkel tart kapcsolatot. Ha nem a rendőrség, akkor a NAV, de valaki mindig vet egy pillantást a dolgaikra.

Az egytonnás szállítmány franciaországi leleplezése után az NNI a kazincbarcikai cégtől megtudta, hogy 2013 szeptembere óta összesen öt szállítmányt indítottak útnak Angliába. Négy rendben meg is érkezett. Valamennyit F. Attila és Cs. Ferenc indította útnak, odakint pedig többnyire O. András és F. Kálmán intézte az áru további sorsát. Miután az illegális dohányexport a NAV hatáskörébe tartozik (költségvetési csalás), az ügy szereplőit azonban a pénzügyi nyomozóknál lényegesen jobban ismerték az NNI munkatársai, a NAV és az NNI közös nyomozócsoportot állított fel. Április 14-én kapcsolatba léptek az angol hatóságokkal, akik a magyar hatóságok információi alapján két telephelyen négy tonna vágott dohány nyomára bukkantak.

Megtehették volna, hogy azonnal lecsapnak a csempészárura, de magyar kérésre vártak, s csak 16-án léptek akcióba. Így egyszerre kattant a bilincs F. Attila és Cs. Ferenc csuklóján Budapesten és a két angliai emberükén. Várhatóan az angol hatóságok hamarosan felajánlják a büntetőeljárás lefolytatását Magyarországnak, s egyidejűleg átadják a csoport két kint elfogott tagját az NNI-nek. Bucsek Gábor tájékoztatása szerint az itthon elfogottakat üzletszerűen, bűnszövetségben, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják.

Ha a bíróság bűnösnek mondja ki őket, a fenti minősítés szerint öttől tíz évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat rájuk. Eddig négy tonna ukrán eredetű (minden jel szerint Ukrajnából csempészett) vágott dohány Angliába szállításával gyanúsítják a csoportot. E mennyiség kiskereskedelmi ára meghaladja a 127 millió forintot, az eltitkolt jövedéki adó összege pedig 44 millió 440 ezer forint. Egyáltalán nem zárható ki azonban, hogy amit eddig feltártak, az csupán a jéghegy csúcsa. A kazincbarcikai szállítmányozó céget is a „telefonkönyvből” választották ki. A rendőrség a nyomozás eddigi adatai alapján azt feltételezi, hogy nem csak a kazincbarcikai céggel szállítottak dohányt Angliába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.