galéria megtekintése

Tíz ok, amiért néha nem árt egy kis csokoládé

0 komment

NOL

A húsvétkor aztán bőven akad, ami az ünnepi asztalnál evésre csábít: a kötelező sonka-tojás-torma mesterhármas, a fonott kalács, répatorta és tojáslikőr után ember legyen a talpán, aki ellenáll a csokitojásoknak és csokinyulaknak.

A húsvét nem nevezhető éppen diétázós időszaknak, a hagyományos ételeken kívül desszertekben és nassolnivalókban is bővelkedik, a csokoládé pedig nem csak a kisgyerekes családoknál örvend óriási népszerűségnek az év ezen szakában.

Néha-néha belefér egy kis nassolás Lisi Niesner / Reuters

Noha közismert, hogy magas cukor- és zsírtartalma van, a Female First egy táplálkozási tanácsadó segítségével összegyűjtötte az indokokat, amiért mégsem kell lemondanunk erről a finom csemegéről.

 

Rossz hír viszont, hogy csak az étcsokoládénak - és azon belül is a jó minőségű, magas kakaótartalmú fajtának - vannak jótékony hatásai, a fehér- és a tejcsokival továbbra sem árt óvatosnak lenni!

Segíthet megelőzni a memóriazavart

A Harvard Medical School kutatói azt vizsgálták, miként hat a csokoládé az emberi agyra. Úgy találták, hogy az idős résztevőkből álló csoport tagjainak, akik harminc napon keresztül két csészényi forró csokoládét ittak, szignifikánsan javult a memóriája és az agyműködése.

Csökkenti a vérnyomást

Számos tanulmányt publikáltak már, ami az étcsokoládé keringésre gyakorolt hatásáról számolt be, ezek szerint már kisebb - mindössze 6 grammnyi - mennyiség is jelentősen képes csökkenteni a magas vérnyomást. Arról azonban szintén beszámoltak, hogy hasonló mennyiségű fehércsokoládé nincs ilyen hatással a vérnyomásra.

Jobban megy vele a matek

A kakaóban található flavonoidok növelik az agyba áramló vér mennyiségét, ezáltal segíthetik a jobb feladatmegoldást. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a kísérleti alanyok azokon a napokon jobban teljesítettek a matematikai és logikai feladatok végrehajtásában, amikor csokoládét tartalmazó italt kaptak.

Jó megoldás krónikus fáradtságra

A hosszú tél elmúltával nem örülhetünk maradéktalanul a természet újjáéledésének és az egyre jobb időjárásnak, ugyanis sokunkat tavaszi fáradtság és energiahiány kínoz. A brit Hull York Medical School kutatói úgy találták, az étcsokoládé polifenoljai megemelik a szervezet szerotonin szintjét, ez pedig segít leküzdeni a tüneteket.

Megelőzheti a vastagbélrákot

A rettegett betegség előfordulása világszerte rohamosan nő, a második leggyakoribb daganat a tüdőrák után. Bár egyelőre még nem végeztek sok kutatást, de egy állatkísérlet már kimutatta, hogy a kakaó csökkentheti a különféle bélbetegségek és rákos megbetegedések kockázatát. A spanyol Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet vizsgálatai szerint a kakaóban gazdag étrend képes redukálni a vastagbélrák rizikófaktorát.

Húsvétkor belefér... Lisi Niesner / Reuters

Kedvező hatással van az érrendszerre

A kutatók több mint 1200 páciens vizsgálati eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kakaó nemcsak a magas vérnyomást, hanem az érrendszer összességét kedvezően befolyásolja. Csökkenti a vér inzulinszintjét és a LDL, vagyis az úgynevezett rossz koleszterin szintjét is, ezáltal megakadályozza a különféle kardiovaszkuláris panaszokat.

Le a diabétesszel!

Elsőre bármilyen furcsán hangzik is, de az étcsokoládé segíthet a 2-es típusú, cukorbetegség elleni harcban. Egy vizsgálatban a száz résztvevő fele fogyasztott hat héten át naponta kétszer kakaót, míg másik felük csak tejet. Azoknak, akik a kakaót itták, a tesztidőszak leteltével alacsonyabb volt az inzulinszintjük.

Megvédi a májat

Szintén állatkísérlet mutatta ki, hogy a kakaó csökkenti a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának esélyét. Az egyre gyakoribbá váló betegség végül májcirózishoz (májzsugorodáshoz, a májműködés fokozatos romlásához és végül leállásához vezet. Napi egy pohár - természetesen jó minőségű, keserű kakaóporból készített - kakaó segítheti a máj egészséges működését.

Stressz ellen szinte orvosság

Napi másfél uncia, vagyis nagyjából 4 dekagramm étcsoki képes csökkenteni a kortizol nevű hormon szintjét a szervezetben, így hatásos lehet a stressz és a szorongás tüneteinek enyhítésében.

Túlsúly? Ugyan már!

Egérkísérletek tanulsága szerint azok az állatok, amelyek étrendjében szerepelt kakaó, hosszabb távon képesek voltak tartani a súlyukat, mint azok az egyedek, amelyek soha sem kaptak csokoládét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.