Rossz hír viszont, hogy csak az étcsokoládénak - és azon belül is a jó minőségű, magas kakaótartalmú fajtának - vannak jótékony hatásai, a fehér- és a tejcsokival továbbra sem árt óvatosnak lenni!
Segíthet megelőzni a memóriazavart
A Harvard Medical School kutatói azt vizsgálták, miként hat a csokoládé az emberi agyra. Úgy találták, hogy az idős résztevőkből álló csoport tagjainak, akik harminc napon keresztül két csészényi forró csokoládét ittak, szignifikánsan javult a memóriája és az agyműködése.
Csökkenti a vérnyomást
Számos tanulmányt publikáltak már, ami az étcsokoládé keringésre gyakorolt hatásáról számolt be, ezek szerint már kisebb - mindössze 6 grammnyi - mennyiség is jelentősen képes csökkenteni a magas vérnyomást. Arról azonban szintén beszámoltak, hogy hasonló mennyiségű fehércsokoládé nincs ilyen hatással a vérnyomásra.
Jobban megy vele a matek
A kakaóban található flavonoidok növelik az agyba áramló vér mennyiségét, ezáltal segíthetik a jobb feladatmegoldást. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a kísérleti alanyok azokon a napokon jobban teljesítettek a matematikai és logikai feladatok végrehajtásában, amikor csokoládét tartalmazó italt kaptak.
Jó megoldás krónikus fáradtságra
A hosszú tél elmúltával nem örülhetünk maradéktalanul a természet újjáéledésének és az egyre jobb időjárásnak, ugyanis sokunkat tavaszi fáradtság és energiahiány kínoz. A brit Hull York Medical School kutatói úgy találták, az étcsokoládé polifenoljai megemelik a szervezet szerotonin szintjét, ez pedig segít leküzdeni a tüneteket.
Megelőzheti a vastagbélrákot
A rettegett betegség előfordulása világszerte rohamosan nő, a második leggyakoribb daganat a tüdőrák után. Bár egyelőre még nem végeztek sok kutatást, de egy állatkísérlet már kimutatta, hogy a kakaó csökkentheti a különféle bélbetegségek és rákos megbetegedések kockázatát. A spanyol Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet vizsgálatai szerint a kakaóban gazdag étrend képes redukálni a vastagbélrák rizikófaktorát.
|
Húsvétkor belefér... Lisi Niesner / Reuters |
Kedvező hatással van az érrendszerre
A kutatók több mint 1200 páciens vizsgálati eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kakaó nemcsak a magas vérnyomást, hanem az érrendszer összességét kedvezően befolyásolja. Csökkenti a vér inzulinszintjét és a LDL, vagyis az úgynevezett rossz koleszterin szintjét is, ezáltal megakadályozza a különféle kardiovaszkuláris panaszokat.
Le a diabétesszel!
Elsőre bármilyen furcsán hangzik is, de az étcsokoládé segíthet a 2-es típusú, cukorbetegség elleni harcban. Egy vizsgálatban a száz résztvevő fele fogyasztott hat héten át naponta kétszer kakaót, míg másik felük csak tejet. Azoknak, akik a kakaót itták, a tesztidőszak leteltével alacsonyabb volt az inzulinszintjük.
Megvédi a májat
Szintén állatkísérlet mutatta ki, hogy a kakaó csökkenti a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának esélyét. Az egyre gyakoribbá váló betegség végül májcirózishoz (májzsugorodáshoz, a májműködés fokozatos romlásához és végül leállásához vezet. Napi egy pohár - természetesen jó minőségű, keserű kakaóporból készített - kakaó segítheti a máj egészséges működését.
Stressz ellen szinte orvosság
Napi másfél uncia, vagyis nagyjából 4 dekagramm étcsoki képes csökkenteni a kortizol nevű hormon szintjét a szervezetben, így hatásos lehet a stressz és a szorongás tüneteinek enyhítésében.
Túlsúly? Ugyan már!
Egérkísérletek tanulsága szerint azok az állatok, amelyek étrendjében szerepelt kakaó, hosszabb távon képesek voltak tartani a súlyukat, mint azok az egyedek, amelyek soha sem kaptak csokoládét.