Hárommilliárdért árulják Mona Lisa villáját

A toszkán villa egykor a selyemkereskedő Francesco del Giocondo tulajdonában volt. A közkeletű elképzelés szerint az ő felesége, Lisa Gherardini volt Leonardo da Vinci Mona Lisájának modellje.

A Firenzéhez közeli dombokon fekvő villa ára több mint 10 millió euró (3 milliárd forint), de akár sokkal feljebb is mehet – árulta el az AFP kérdésére a Lionard Luxury ingatlan iroda sajtósa.

A Villa Antinori a hírnevén kívül egy kápolnával, hatalmas területtel és egy citromligettel büszkélkedhet. A birtok, amely 1498 és 1517 között del Giocondo tulajdonában volt, mindössze öt kilométerre fekszik Toszkána központjától.

A XIX. század végén került a toszkán borász, Antinori tulajdonába. Nicolo Antinori tette rá a családi birtok rajzát a Villa Antinori borok palackjára. Ez a lépés egyúttal kihívás volt a francia riválisoknak. "Nekik ott vannak a kastélyaik, nekünk meg a villáink" - jelentette ki Antinori.

A történészek többsége úgy véli, hogy az 1479-ben született és 1542-ben elhunyt Lisa Gherardiniról festette Leonardo da Vinci a Mona Lisa című képet 1503 és 1506 között, amikor del Giocondóé volt a villa.

Akadnak olyanok is, akik szerint da Vinci egy férfi modellt használt a nemes hölgy portréjához, sőt odáig merészkednek, hogy a Mona Lisa ironikus fricskaként önarckép lehet.

Tavaly szeptemberben olasz régészek próbálták megoldani a modell személyazonosságának kérdését. Állítólag találtak egy csontdarabot, ami az igazi Mona Lisáé lehetett, azonban nem találtak olyan DNS-mintát, amivel összevethették volna – írta a Local.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.