Beépített rendőr ejtette teherbe az aktivistát

Kiválóan sikerült a brit rendőrség egyik titkos akciója. Egy fedésben lévő rendőr az 1980-as években olyan jól beépült az Animal Liberation Front nevű militáns állatvédő szervezetbe, hogy teherbe ejtette az egyik aktivistanőt. A Scotland Yard tekintélyes összeggel rendezné a botrányt, a rendőrt kitüntették.

A brit rendőrség a demonstrációk felderítésére létrehozott titkos egységének egyik tagja a nyolcvanas években megismerkedett egy huszonkét éves aktivistalánnyal. A titkosrendőr Bob Robinsonként mutatkozott be, és a kapcsolatból 1985-ben gyermek is született. A férfi ezután visszatért a rendőrséghez, a nő pedig csak közel harminc évvel később jött rá párja távozásának okára. Az esetről a brit lapok nyomán a The New York Times is beszámolt.

A volt aktivista nem vállalta nevét a brit lapokban, így csak Jacquinak nevezik. 2012-ben fedezett fel egy cikket, amelyből kiderült, hogy az általa szélsőbaloldalinak megismert Bob vezetékneve valójában Lambert, és családos. Az volt a feladata, hogy beszivárogjon az Animal Liberation Front (Állatfelszabadítási Front) nevű szervezetbe. A hatóságok most 425 ezer fontot (167 millió forintot) fizetnének a nőnek, hogy az elálljon a pertől.

A Scotland Yard csak az összeget cáfolja. Nyilatkozatban kértek elnézést az egykori aktivistától, s hozzátették, soha nem adtak olyan értelmű parancsot a beépített rendőreiknek, hogy a hírszerzés érdekében szexuális kapcsolatot létesítsenek a megfi gyeltekkel. Egy másik egy kori titkosrendőr szerint viszont arra sem volt szabály, hogy tilos lenne intim viszonyba bonyolódni az ellenőrzött személyekkel.

A Special Demonstration Squadot (Különleges Demonstrációs Osztag) már feloszlatták, de a titkosrendőrökről újabb megrázó történetek szivárognak ki. Kiderült például, hogy a különleges osztag tagjai halott gyerekek nevét használták. A brit belügyminiszter, Theresa May nyomozást rendelt el, és a Scotland Yard is indított egy belső vizsgálatot. Jacqui elmondta, az ügynök azt is megfigyelte, amikor éppen szült.

Minden intim testrészét láthatta, 14 óráig vele volt. A nő nem érti, hogyan jelentette vissza a szervezetnek életüknek ezt a közös pontját. Míg az anya pszichiátriai kezelésben részesült, addig az apa visszament a rendőrséghez, és kitüntették. Lambert később leszerelt, és tanítani kezdett.

A rendőrség elismerte, hogy ma is zajlanak titkos bevetések. Az állatjogi aktivista és megfigyelője 30 évvel ezelőtti románcára pont akkor derült fény, amikor kiszivárgott, hogy a belbiztonsági szolgálat több éven át megfigyelt két marxista történészt. Lehallgatták a telefonjukat, elolvasták a leveleiket, folyamatosan figyelték a feleségüket és munkatársaikat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.