Tilos a pofon és a nádpálca

A világ 194 országában minősül helytelennek, de csak 44 országban tilos a gyermekek testi fenyítése. Harmincöt éve a svédek voltak az elsők, akik általánossá tették a tilalmat, hazánk éppen egy évtizede követte a példát.

A fenekelés, a pofon és vesszőzés minden formája tilos a világ országainak nagyjából egyötödében. Csaknem minden állam csatlakozott az ENSZ gyermekjogi konvenciójához, amely a gyerekek fizikai védelmét szolgáló cikkelyeket tartalmaz. Ezzel együtt tízből kilenc gyermek olyan országban él, ahol nem tiltja törvény a verésüket – ezt tartalmazza a Gyermekek Társadalmi Jogai (BRIS) nevű svéd civil szervezet jelentése.

Az Emberek Keresztje Dublinban. Írországban különbizottság tárta fel, hogy a katolikus egyház intézményeiben a papok és apácák hogyan vertek, bántalmaztak szexuálisan több ezer fiút és lányt
Az Emberek Keresztje Dublinban. Írországban különbizottság tárta fel, hogy a katolikus egyház intézményeiben a papok és apácák hogyan vertek, bántalmaztak szexuálisan több ezer fiút és lányt
Peter Morrison / MTI/AP

Az elmúlt hónapokban Brazília, San Marino és Észtország csatlakozott azon államokhoz, ahol teljes tilalom van érvényben a testi fenyítés minden formája ellen – legyen szó a családról, az iskoláról, vagy akár a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézményeiről. A BRIS világméretű felmérése szerint a testi fenyítés hívei leggyakrabban a hagyományra és a vallásos hitre, illetve a magánélethez való jogra hivatkoznak. Gyakran okoz zavart a verés „még elfogadható szintű” minősítése, illetve az, hogy a szülők általában nem ismerik be, ha súlyosan és rendszeresen bántalmazzák gyermekeiket.

A BRIS-t képviselő Emma Kristensson szerint még a viszonylag enyhe agresszió és erőszak is maradandó kárt okoz a gyermekek személyiségfejlődésében. Egy másik svéd gyermekvédő szervezet tanácsadója, Eva Bellander százötven, a testi fenyítést elemző nemzetközi tanulmányra hivatkozva megállapítja, egyikben sincs egyetlen olyan következtetés sem, amely bármilyen pozitív hatást tulajdonítana a gyermekek verésének. A szakértő a fizikai fájdalom okozása helyett a tiszteleten és felelősségen alapuló, pozitív fegyelmezés híve. Az 1970-es években még a svéd családok felénél volt bevett szokás a gyerekek elnáspángolása.Mára ez az arány 2–3 százalékra csökkent.

Magyarországon az Országgyűlés éppen tíz éve, 2004 decemberében egészítette ki a gyermekek védelméről szóló jogszabályt a fizikai bántalmazás minden formájának teljes tilalmával. Az intézkedés 2005. január elsején lépett hatályba, azóta hazánkban még a „makarenkói” pofon is törvénytelen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.