Tigriskajának tenyésztenek szarvasokat Kínában

Aktív szarvastenyésztés folyik egy északkelet-kínai természetvédelmi területen azért, hogy biztosítsák a régióban vadon élő, veszélyeztetett szibériai tigrisek élelemmel történő ellátását.
Az állami védettséget élvező Vangcsing park tenyésztőbázisa legutóbb ötvenöt, 2-3 év körüli pettyes szarvast kapott, amelyeket a szakemberek nem közvetlenül szánnak a tigrisek martalékának, hanem előbb állítólag a túlélési technikák megtanításával megpróbálják őket felkészíteni a természetes körülmények közötti életre. Elvileg ezt követően lesznek szabadok – számolt be Csilin tartományból a Hszinhua hírügynökség szerdán, a tigrisek nemzetközi napján.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Csilin tartományi kormányzat által közösen működtetett projekt első fázisában 90 hektáron kezdte meg működését; a beruházásra 600 ezer jüant (27 millió forint) szántak.

A gímszarvasok mellett más potenciális zsákmányokat is tenyésztenek itt a környező hegyek erdeiben vadászó szibériai tigrisek és a szintén veszélyeztetett amuri leopárdok számára.

A szibériai tigrisek elsősorban Kelet-Oroszországban, Északkelet-Kínában és a Koreai-félsziget északi részén élnek. Becslések szerint kevesebb mint 500 példány kószálhat e térségek erdeiben. Kínában, Hejlungcsiang és Csilin tartományokban 18-22-ről tudnak. Az amuri leopárd populációja 60 alatt van, túlnyomórészt Oroszországban bukkannak fel.

A folyamatos megfigyelésekből látszik, hogy a nagymacskák egyre közelebb merészkednek a tenyésztőközpontokhoz – közölte Li Csien, a WWF helyi irodájának munkatársa. Mint mondta, céljuk, hogy a tigrisek természetes környezetükben és módon jussanak táplálékukhoz.

Az első szarvascsordákat 2012 júliusában eresztették útjukra Vangcsing megyében, akkor 12 gímszarvas és 22 pettyes szarvas vetette be magát az erdőkbe.

A szakemberek arról is beszámoltak, hogy mind a szibériai tigris, mind az amuri leopárd állománya Északkelet-Kínában gyarapodásnak indult, köszönhetően az orvvadászat elleni fellépésnek és a vadvédelmi intézkedéseknek.

A fejlemények következménye, hogy a szibériai tigrisek bővítették életterüket, a határvidékekről mind többen húzódnak a belső területek felé, ugyanakkor egyre több a háziállatokat érő támadás és a gazdák által jelentett kár. Ezért is fontos gondoskodni a ragadozók élelmezéséről – hangoztatják a természetvédők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.