galéria megtekintése

Megcsonkított testrészeket mosott partra a víz az olimpiai pálya mellett

0 komment

NOL

Megcsonkított emberi testrészek vetődtek partra mindössze méterekre a 38 nap múlva kezdődő riói olimpia helyszínétől.

Rio de Janeiro híres strandján, a Copacabana Beach-en egy utcai árus fedezte fel az emberi testrészeket, aki egy újságnak számolt be róla - tájékoztatott a Gurdian

Egy levágott lábat és egy másik, egyelőre nem azonosított testrészt találtak a parton, erősítette meg a CNN értesüléseit Andre Luiz, a katonai rendőrség tagja. Hozzátette, a rendőrség úgy véli, "egy nő, vagy egy fiatal felnőtt" lehet az áldozat.

Nyombiztosítás a riói tengerparton
Nyombiztosítás a riói tengerparton
Sergio Moraes / Reuters

 

Szerda délután még nem lehetett tudni, hogy a testrészek hogyan kerültek a tengerbe, sem azt, hogyan halt meg az illető.

Az eset mindössze 38 nappal a riói olimpia megnyitója előtt történt az egyik olimpiai helyszín tőszomszédságában, újabb táptalajt adva azoknak a találgatásoknak, amelyek kétségbe vonják, hogy Rio de Janeiro képes lesz megrendezni Dél-Amerika első olimpiáját.

Rio de Janeiro hivatalban lévő kormányzója, Francisco Dornelles mindössze két nappal korábban figyelmeztetett, hogy az olimpia óriási bukás lehet, mivel az államnak nincs több pénze.

"Optimista vagyok a játékok kapcsán, de fel kell tárnom a valóságot. Nagyszerű olimpiát fogunk szervezni, de ha bizonyos lépéseket nem teszünk meg, akkor hatalmas bukás is lehet"

-  ismerte be kétségeit Francisco Dornelles a Brazil O Globo napilapnak.

Az olimpiát részben Rio de Janeiro városa, részben pedig az állam finanszírozza, ez utóbbi pedig nagyon rossz helyzetben van. Olyannyira, hogy a hónap elején hivatalosan szükségállapotot hirdetett és szövetségi pénzügyi segítséget kért, ezt azonban még mindig nem kapta meg. Pénz hiányában Dornelles szerint a közszolgáltatások is le fognak állni. A rendőrség például csak a hét végéig tudja már fedezni a költségeit.

Az olimpiai előkészületeket számos váratlan esemény kíséri. Múlt héten egy férfi megpróbálta leönteni az olimpiai lángot egy vödör vízzel, de szerencsére csak a lángvivőt és a körülötte álló biztonságiakat találta el. A 27 éves Marcelino Mateus Silva Proençát letartóztatták, de azóta már szabadon engedték. Facebook-bejegyzése szerint fogadásból tette.

Szintén bejárta a világsajtót a hírt, hogy az olimpiai láng útjának egyik helyszínén biodíszletül szolgáló jaguár megszökött gondozójától és megtámadta a közelben álló katonákat, így kénytelenek voltak lelőni

Az apróbb malőrök mellett komoly aggodalomra ad okot a sportolók biztonsága. Még el sem kezdődtek a versenyek, de a hatszoros paralimpikon kosárlabdázó és vitorlázó Liesl Tescht már kirabolták egy buszmegállóban. A fegyveres támadó fényes nappal, a szállodája közelében vette el a nő kerékpárját. Hasonlóan jártak a spanyol vitorlázó csapat tagjai. Őket is fegyverrel fenyegették meg. A vízisportok indulói emellett a vízminőség kapcsán is jelezték kifogásaikat.

150 külföldi orvos nyílt levélben javasolta, hogy halasszák el a játékokat a Zika-vírus veszélyei miatt. Az Írországot képviselő Rory McIlroy profi golfozó már be is jelentette, hogy nem hajlandó kockáztatni az egészségét, így nem vesz részt az ötkarikás játékokon. Az egészségügyi világszervezet (WHO) azonban támogatja a játékok megtartását, "csak" az állapotos nőknek nem javasolja, hogy részt vegyenek a rendezvényen. 

Az olimpiára tervezett épületek és az infrastruktúra nagy része még mindig nem készült el. Az ország pénzügyi és politikai válságban van. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.