Terrorveszély miatt az iskolában cigizhetnek a diákok

Nem várt mellékhatása van Franciaországban a november 13-i merényletsorozat miatt bevezetett harmadfokú készültségnek. A középiskolák területén a 18 év alatti diákok is szabadon dohányozhatnak.

A francia helyzet sokban hasonlított a magyarhoz a készültség bevezetése előtt, ami a szabályozást és a valóságot illeti, egyaránt. A törvény tiltja, hogy 18 év alattiak dohányozzanak, azonban a gimisek nagy része az ebédszünetben kilóg az iskola környékére, hogy rágyújtsanak.

Az utcán füstölő tinédzserek olyan megszokott jelenségnek számítanak, hogy a franciák gyakran viccelődnek is azzal, hogy a füstöt és a csikkeket követve lehet a leggyorsabban megtalálni a középiskolákat - vázolja a helyzetet a Guardian.

Az oktatási miniszter és az iskolák vezetősége azonban problémásnak érezte az épület körül tömegesen cigiző diákokat. Úgy gondolták, hogy a nyílt utcán csoportba verődött gyerekek vonzó célpontjai lehetnek a terroristáknak. Az elmúlt évben többször is előfordult, hogy a nyílt utcán lövöldöztek terroristák, akár a Charlie Hebdo esetre, akár a 130 áldozatot követelő novemberi eseményekre gondolunk.

A szakemberek így arra döntésre jutottak, hogy a két rossz közül a kisebbiket választják és inkább megengedik a diákoknak, hogy az intézmények belső udvarán egy külön erre kijelölt helyen cigizzenek, sőt hamutartót is biztosítanak számukra.

"Nem akartam hinni a fülemnek, amikor bejelentették!" - meséli az első reakcióját a 17 éves Léa. A lány legalább egy cigit elszív a reggeli és az ebédszünetben, de a délután folyamán is sort kerít arra, hogy rágyújthasson. "A tanárok időtlen idők óta azzal tömik a fejünket, hogy a dohányzás árt nekünk, most meg külön helyet biztosítanak nekünk az iskolaudvaron, hogy cigizzünk. Wow! Én nem fogok többet dohányozni amiatt, mert nem kell messzebbre menni a sulitól, de elképzelhető, hogy lesz, aki igen." 

Az egészségügyi miniszter sem örül a kialakult helyzetnek. Néhány orvos pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy előfordulhat, hogy súlyosabb következményei lesznek nikotinfüggőségnek, mint amekkora a veszélye egy potenciális támadásnak. Sok iskola azonban úgy véli, megéri a kockázatot, hogy a gyerekek ne lófráljanak az utcán.

Az egyetlen kérdés ezek után, hogy meddig marad érvényben ez a rendkívüli szabályozás. Az egész országot érintő, november óta fennálló harmadfokú terrorkészültséget februárban hosszabbították meg, így jelenleg május 26-ig van érvényben. A lépést a franciák többsége támogatta, sőt felvetődött, hogy a júniusi foci Európa-bajnokság idejére is kiterjesztik.

Az iskolákban az intézmények vezetői szerint egyelőre az iskolai év végéig engedélyezik a dohányzást. A lépéssel kapcsolatban maguk a diákok is szkeptikusak, azokon a dohányzókon kívül, akik mostantól nem kell, hogy kimenjenek a suliból. 

"Ha egy terrorista be akar jutni az iskolába és meg akar minket támadni, akkor úgyis megtalálja ennek a módját" - véli a 15 éves Vincent, aki nem dohányzik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.