Feljelentik a menekülteket riogató magyar kamionost

A magyar kamionos, aki Calais-nál menekülteket riogatott, nem ússza meg: a közismert feljelentő, Tényi István a rendőrséghez fordult az ügy miatt. A sofőr munkáltatója a felháborító esetet nem véleményezte, csak azzal van gondjuk ugyanis, ha valaki magánvéleményét közzéteszi.

A november 25-én feltöltött filmen a magyar férfi a franciaországi Calais közelében elhaladva kommentálja az út mellett vonuló menekülteket, akik néha megpróbálnak felkapaszkodni a járművekre, máskor megdobálják őket. A férfinak az a megmozdulása váltott ki igazán nagy felzúdulást, hogy a videón 5:10-nél az út mellett állók csoportja felé kormányozza a járművet.

Hvg megkereste a sofőr munkáltatóját, a szlovák Dabeda s.r.o cég tulajdonosa Peter Gratz elmondta, utasították a férfit, ne tegyen közzé magánvéleményeket, politikai véleményeket a YouTube-on vagy bárhol máshol, miközben dolgozik. A férfi megbüntetéséről vagy esetleges elbocsátásáról nincsenek információk.

Arról, hogy felkészítik-e alkalmazottaikat az ilyen helyzetekre, illetve hogy kell eljárniuk, ha a tiltások ellenére menekültek tartózkodnak az úttesten, és onnan megpróbálnak felkapaszkodni a kocsikra veszélyeztetve a rakományt, esetleg megdobálják az autókat, Gratz annyit válaszolt, hogy a károkért általában nem teszik felelőssé a sofőröket. 

Tényi István, aki arról ismert, nagyon szeret feljelentéseket tenni (múlt héten a TEK-et jelentette fel) ezúttal is élt a lehetőséggel és a rendőrséghez fordult, közúti veszélyeztetés miatt. „Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, az bűncselekményt követ el" – emlékeztet Tényi a bejelentésében. Úgy véli, a sofőr tette akár gyűlölet-bűncselekménynek is minősülhet.

A kamionos is megszólalt az ügyben. Közleményében azt írja, meggondolatlan volt, és közli, hogy a YouTube-videó a „legbensőségesebb baráti körének" készült. Emellett tudja, hogy nem szép dolog élcelődni a nyomorúságos embereken, de nem ő tehet róla, hogy ilyen helyzetbe jutottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.