Taylor Swift nagy csatát nyert az Apple ellen

Az énekesnő fellépésének hatására a cég június 30-án induló zenei szolgáltatása, az Apple Music csak a felhasználók számára lesz ingyenes az első három hónapban, a szerzőknek pedig kifizetik a jogdíjakat erre az időszakra is.

Swift legújabb, Born in 1989 című albumának terjesztési jogát visszavonta az Apple új szolgáltatásától. Az okokat  június 21-én tumblrjén közzétett az Apple-nek, szeretettel Taylor című nyílt levelében fejtette ki.

Swiftnek az nem teszik, hogy a cég a felhasználóknak felkínált három hónapos ingyenes próbaidőszak alatt a szerzői jogok tulajdonosainak sem akart fizetni. A 21 éves énekesnő azért találta megdöbbentőnek a lépést, mert az Apple az egyik legjobb üzleti partnere, és eddig „progresszívnek" ismerte meg őket.

Swift a Born in 1989-ért kapott díjaival. Nem kell az ingyen iPhone
Swift a Born in 1989-ért kapott díjaival. Nem kell az ingyen iPhone
L. E. Baskow / Reuters

Mint írja, nem saját maga miatt érezte szükségesnek a fellépést, hiszen ez már az ötödik lemeze és az élő fellépéseiből is képes fenntartani magát és a menedzsmentjét. Ez a kiállás a kezdő zenészeknek és szerzőknek fontos, akiknek valószínűleg ez az egyedüli bevételük – hangzik a levél.

Egyetért a fizetős megosztás rendszerével, de úgy véli, az Apple rendelkezik elegendő tőkével ahhoz, hogy a kifizesse a jogdíjakat, miközben a próbaidőszak ingyenes lesz a felhasználók számára. 

„Nem kérünk ingyen iPhone-okat. Légyszi ti se kérjétek, hogy odaadjuk a zenénket, anélkül, hogy honorálnátok" - zárja a levelet.

Az Apple a levél nyilvánosságra hozatala után azonnal meghátrált, és bejelentette, hogy az ingyenes időszakban is fizetik a jogdíjakat.

„Hallunk titeket, @taylorswift13 és indie művészek. Szeretettel, Apple," – idézi a BBC a cég ügyvezetőjének, Eddy @Cue-nek tweetjét. A vezető hozzátette, nem tudja, hogy az énekesnő ezek után mégis elérhetővé teszi-e lemezét az Apple Music-on keresztül, de elismerte a kiállását.

A zeneipar általában támogatta az Apple elképzelését, hogy hatalmas zenei könyvtárát fizetős megosztóra helyezze át. A cég azt ígérte, hogy az előfizetési díjak 70 százalékát a zenék tulajdonosainak fizeti ki.

A Billboard magazinnak adott interjújában Cue elmondta, már korábban is sokat hallotta, hogy az indie művészek panaszkodnak, amiért nem fizetik őket a próbaidőszak alatt, de – tette hozzá – soha nem úgy tekintettek erre, hogy nem fizetik meg őket. „Eredetileg tárgyaltunk arról, hogy magasabb szerzői jogdíjat adunk nekik" – árulta el.

A mostani elképzelések szerint az Apple az első három hónapban is fizetnek a jogok tulajdonosainak és a magasabb jogdíjak ötletét is megtartják.

Az Apple Music szolgáltatása a tervek szerint 9.99 dollár (6.30 font) lesz havonta az Egyesült Államokban egy személy részére, a családi csomag pedig 14.99 dollárba kerül. Swift 1989 című albuma 2014 egyik legjobban fogyó lemeze volt, 4.9 millió példányt adtak el belőle csak az Egyesült Államokban. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.