Tádzsikisztánban szép lassan betiltják a karácsonyt

Se karácsonyfa, se ajándék, se tűzijáték - a tádzsik törvények szerint az idei évtől tilos a karácsonyt és az új esztendőt ünnepelni az iskolákban és az egyetemeken. 
Tádzsikisztánból szép lassan abszurdisztán lesz. Nem elég, hogy 2013-ban a televízió képernyőiről letiltották a télapó orosz változatát (Father Frost), az idei évtől a karácsonyi és újévi ünnepségekben is korlátozásokat vezettek be - írja a Guardian.

Az oktatási minisztérium által hozott rendelet szerint az iskolákban és egyetemeken tilos a tűzijáték használata, a karácsonyi ajándékozás, a karácsonyfa állítás, de a jótékonykodás is. Emellett az ünnepi ételekből sem kerülhet az asztalra.

Míg más szovjet utódállamokban nagy karácsonyfa áll a nagyvárosok főterein, addig a tádzsik fővárosban, Dusanbéban csak újév előtt pár nappal jelenik majd meg egy fa, amit várhatóan már 2016 első napjaiban el is távolítanak.

A karácsony és újév ünnepe vitatott téma a muzulmán többségű Tádzsikisztánban, amely ráadásul posztkommunista ország is. Az ünnepeken gyakran történtek támadások is korábban. 2012-ben például újév napján késeltek halálra egy télapónak öltözött férfit a tádzsik fővárosban. A férfi családja szerint a támadás mögött vallási ellentét állt, de a rendőrség állította, a három támadó csupán részeg volt.

Szomáliában is megtiltották az ünneplést

Az afrikai országban betiltották a karácsonyt, mondván az veszélyt jelent az ország muszlim hitvallására. A vallási ügyek minisztériuma szerint az "ünnep semmilyen formában nem kapcsolódik az iszlámhoz". A hatóságok folyamatosan éberen figyelik majd a különböző karácsonyi összejöveteleket, és feloszlatják azokat - jegyzi meg a BBC.

A döntés nem vonatkozik a külföldiekre, akik otthonukban és hotelszobáikban megünnepelhetik a karácsonyt. Az al-Shabab terrorszervezet ellen harcoló ENSZ-katonák, és az Afrikai Unió békefenntartói is büntetlenül ünnepelhetnek.

Egyéb ünnepek is vitatottak az országban. A kormány a Halloweent is ellenzi, 2013-ban és 2014-ben is zombinak és vámpírnak öltözött jelmezeseket vettek őrizetbe a rendőrök.

Tádzsikisztánban nem csak az ünnepeken büntetnek, hanem olyan alkalmakon is, mint a temetés, esküvő vagy születésnap. Egy férfit például azért büntettek meg körülbelül 172 ezer forintra, mert egy ír bárban tartotta a születésnapját. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.