Szülinapi ünnepségsorozat a legidősebb pandának

Dél-Kínában megkezdték az ország legidősebb, 35. évében járó pandájának fél éven át tartó születésnapi ünnepségsorozatát, hogy méltóképpen köszöntsék majd novemberben az emberi korban mérve 100 éves Paszét.

A nőstény panda minden valószínűség szerint országosan a legismertebb, miután 1990-ben róla mintázták az Ázsiai Játékok kabalafiguráját. Pasze, aki Szecsuan tartomány Paohszing megyéjében látta meg a napvilágot, Pan Pan "művésznéven" vált igazán sztárrá.

Paszé az Ázsiai Játékok hivatalos kabalafigurája volt
Paszé az Ázsiai Játékok hivatalos kabalafigurája volt
Stringer / Reuters

Paszénak 2000-ben romlott az egészsége, magas vérnyomással kezelték és - elsőként a pandák között - sikeres műtéttel eltávolították szeméről a kialakult szürke hályogot - számolt be a Hszinhua hírügynökségnek Si Fej-ning, az egyik gondozója.

A matróna öregedése folyamán a szakemberek több, korábban nem tapasztalt problémával találkoztak, amelyekre egyedi megoldásokat kellett találniuk. Így megritkult fogazata miatt például kedvenc bambuszrügyeit kis szeletekre vágták, mellé tojásfehérjeport kapott, és a gyógyteától sem menekülhetett.

Paszéról a következő hónapokban animációs film készül, könyvet is kiadnak róla és festményeken is megörökítik majd.

A fucsoui pandakutató központ arra szeretné felhasználni a születésnapig hátralévő fél évet, hogy különböző rendezvényekkel, akciókkal felhívja a figyelmet a pandák és élőhelyük védelmére, az iskolákban bővítsék a pandákkal kapcsolatos ismereteket, tudományos szemináriumokat szervezzenek és ideiglenes pandagondozó önkénteseket toborozzanak - számolt be Csen Jü-cun, a központ vezetője.

Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 375 pedig fogságban. Vadon átlagosan 15 évig élnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.