galéria megtekintése

Szórakoztató terroristaképzés

1 komment


Fekete Gy. Attila

Fejjel lefelé kell eltemetni a holttestet, úgy sokkal kisebb az esélye, hogy a vadak kiássák – egyebek mellett erre a „nélkülözhetetlen” is­meretre is szert tehet az ér­dek­lődő Clint Emerson 100 halálos technika – A túléléshez című könyvéből. Megtanulható továbbá az is, hogyan készíthető halálos fegyver kendőből, horgászólomból, szögből, újságpapírból.

„Olyan jövő előtt állunk, amelyben bármelyik idegen ember veszélyes lehet – ebben a világban már csak az jelent védelmet, ha ismerjük a ragadozók gondolkodását” – olvasható Clint Emerson 100 halálos technika – A túléléshez című könyvének bevezetésében. Az egykori SEAL-kommandós elismeri: a technikák egy részének közzététele komoly kockázatot jelent a közbiztonságra.

Magyarországi kiadója szórakoztató ismeretterjesztő könyvként dobta piacra a kötetet. Az egyik nagy könyvkereskedőnél a hobbikönyvek közé került a betörésre, zárak észrevétlen felnyitására, házilagos fegyverkészítésre oktató mű. A magyar kiadó előszavában felszólítja az olvasót, hogy soha ne próbálja ki az Emer­son szórakoztatónak szánt könyvében bemutatott technikákat. Pár sorral előbb viszont még tanulásra buzdít: „tanuljunk meg tőle mindent, ami egy elképzelt és lehetőség szerint soha be nem következő katasztrófahelyzetben szükséges lehet”.

Ám Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, korábbi kommandós szerint ez nem szórakoztató-ismeretterjesztő könyv, sokkal inkább kezdő bűnözők és terroristák tankönyve.

 

– Létezett 1989 előtt egy „diverzió” nevű tantárgy a Rendőrtiszti Főiskolán – mondja Tarjányi. – Páncélszekrényben tartották a tananyagot, az óra elején megkaptuk, majd a végén vissza kellett adni mindent. Elátkozott tudásnak neveztük az ott tanultakat, noha adott esetben az életünk múlt azon, amit ott tanultunk. Megdöbbentett, hogy Emerson könyvé­ben nem egy technika olvasható azok közül, amelyeket anno szigorúan titkos anyagként tanultunk.

Molotov-koktél: ő már tudja a receptet. Képünk illusztráció
Molotov-koktél: ő már tudja a receptet. Képünk illusztráció
Vasily Fedosenko / Reuters

Rényi Ádám, a 21. Század Kiadó társtulajdonosa nem gondolja, hogy az egyes technikákat fázisonként leíró és rajzokkal illusztráló kiadvány bűnözők vagy terroristák lehetséges tankönyve volna. Inkább úgy véli, a jó szándékú emberek tanulhatnak belőle, megismerhetik a bűnözők trükkjeit. A könyv külföldi kiadója hívta fel a figyelmüket az egykori SEAL-es könyvére.

– Bennünk is megfogalmazódtak kételyek, ezért két jogásszal is átnézettük a könyvet. Szerintük semmiféle jogszabályba nem ütközik a könyv kiadása – mondta Rényi. Arra a felvetésre, hogy a könyv esetleg egyes technikák kipróbálására sarkallhatja az ilyesmire fogékony olvasókat, azt felelte: – Ilyen alapon a Vészhelyzet vagy a NCIS is aggályos lehetne. ­Amúgy a könyvet az egyik legnagyobb nemzetközi kiadóvállalat, a Simon & Schuster adta ki, és hosszú ideig vezette az Amazon sikerlistáját.

Ami a túlélést szolgálhatja

- Golyóálló fedezékek azonosítása, avagy hová bújjunk el, ha lövöldözés tör ki körülöttünk.

- Behatolás megelőzése egy hotelszobában.

- A megfigyelés detektálása: a profi titkosszolgálati figyelőket a profik is csak nehezen szúrják ki, a minket figyelő bűnözők ellen azonban jó lehet a leírt technika.

- Menekülés emeletes épületből.

– A bűnözők nem könyvekből szokták megtanulni a szakma fogásait, néhány hülyétől eltekintve – ez Végh József kriminálpszichológus véleménye. – Egymást okítják, bár arra is volt példa a 80-as években, hogy magyar bűnözők bebörtönzött lengyel kollégáiknak egyfajta licencdíjat fizettek a hengerzártöréses betörés technológiájának átadásáért. – Végh szerint a könyv hatására esetleg egyesek kedvet kaphatnak a technikák kipróbálására. Ez veszélyes is lehet, ha olyan fiatalokat terel el a bűnözés felé, akik korábban kerülték az efféle dolgokat.

A könyv bemutatja az ellenséges területen a túléléshez szükséges eszközöket, mások megfigyelésének, titkos követésének módszereit, s hogy miképpen rázhatók le követőink. Külön fejezet foglalkozik az észrevétlen behatolással, az autók zárjának nyitásával, az autók, repülőgépek ellopásával. „Megtanít” kicselezni az arcfelismerő szoftvereket, elbeszéli, miként érhetjük el, hogy ujjlenyomat, DNS ne maradjon utánunk, oktatja a holttestek eltüntetését is. Ezek a technikák azok, amelyeknek közkinccsé tétele állítólag a magyar hatóságoknál kivágta a biztosítékot.

Inkább bűnözői ismeretek

- Hangtompító készítése vizes­palackból.

- Szegecses bunkósbot összerakása újságpapírból.

- Anonim e-mailek küldése.

- Molotov-koktél készítése.

- Pszichológiai hadviselés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.