galéria megtekintése

Szombaton ehetsz a lakásomban

0 komment

Puskás Anikó

Van valami különös és megmagyarázhatatlan izgalom abban, ha az ember egy idegen ember lakásába érkezik. Ha pedig az illető még étellel is megkínálja, az érzés tovább fokozódik. A szituáció talán csak elsőre szokatlan, de a Restaurant Day vendégei időről időre átélhetik ezt. A következő eseményre november 15-én, most szombaton kerül sor.

A szaunán kívül a Restaurant Dayt is a finneknek köszönhetjük, három évvel ezelőtt ugyanis Helsinkiben egy maroknyi lelkes, gasztronómia iránt érdeklődő civil kitalálta, hogy egy napra étteremmé alakítja a lakását és idegeneket fog megvendégelni.

November 15-én érdemes felkerekedni és ellátogatni a tiszavirágéletű éttermekbe
November 15-én érdemes felkerekedni és ellátogatni a tiszavirágéletű éttermekbe
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A program olyan népszerű lett, hogy a folytatást nem is volt kérdés, és az ízek szerelmesei azóta egy évben négyszer nyitnak afféle popup-éttermet. Most szombaton csak Finnországban több száz helyen tömheti tele a hasát az éhes vendégsereg.

 

Az ötletes kezdeményezés persze hamar túljutott északi rokonaink határain. Az esemény oldala szerint Angliában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Szlovéniában, Olaszországba, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Litvániában és Oroszországban nyílnak meg „egynapos éttermek”.

Hazánkban fél évvel a finnországi premier után, 2012 májusában a finn nagykövetség munkatársai rendezték az első Restaurant Dayt. Két és fél év alatt a rendezvény olyannyira kinőtte magát, most ezúttal 31 budapesti és egy érdi séf csatlakozott. A kínálat igazán változatos, az érdeklődők az olasz, a spanyol, a dán, a kubai konyha remekeiből csemegézhetnek, és több különleges hely is szerepel a kínáltban, például a több nemzet reggelijét kínáló GaSt-R, a másnaposokra szakosodott The Hangover Kitchen vagy a lassan beköszöntő tél ellenére isteni fagylaltot kínáló Messzelátó Egyesület. A programban számos sütis hely is helyet kapott, így aki komplett menüsor helyett csak valami lélekmelegítő édességre vágyik, az sem fog csalódni.

Kötényeket felkötni!

Szabolcsi Eszter hatodik alkalommal nyitja meg házi cukrászműhelyét, ezúttal tizenkét különleges házi süteménnyel készül, például tiramisukrémes diótortával, mogyorókrémes tortával, narancsos-csokis és mascarponés-csokis cupcake-kel, valamint különféle kekszekkel. Nem lesz könnyű dolga, mert előzetes becslései szerint húsz, de akár negyven ember is felkeresi majd a Sütivásárt.

Fotó: Szabolcsi Eszter
Fotó: Szabolcsi Eszter

„A menü kicsit az én ízlésvilágomat tükrözi. A lágy, krémes, könnyed finomságokat kedvelem igazán. Az összeállításnál azonban mindig figyelek az évszakra is, most novemberben téliesebb ízvilágú torták jönnek. Nagy hangsúlyt kap tovább, hogy az érdeklődök mit kóstolnának szívesen” - mondja a fiatal lány, aki évek óta rajong a sütésért, az ünnepek alkalmával a családját és a barátait is szívesen lepi meg süteményekkel, tortákkal. 

Ha az ember azt a két szót hallja, hogy Egyesült Államok és gasztronómia, először valószínűleg lekicsinylően legyint és a hamburgerre gondol, pedig az észak-amerikai konyha is rejt meglepetéseket. Geyer Kriszta és Kántor Eszter az USA hangulatát hozza el az idei Restaurant Day-re, de kicsit újraértelmezve: a lányok ugyan nem élharcos vegetáriánusok, de a „húsmentes hétfőben” hisznek, így ételeik egytől-egyig vegák.

Kriszta harmadjára nyitja meg az otthonát az ismeretlen, ám éhes vendégsereg előtt. Mint mondja, számára a tradicionális ünnepek, mint például a húsvét kicsit feledésbe merültek, de a Restaurant Day-t mégis nagyon a magáénak tudja érezni. „Afféle modern ünnep a számomra” - teszi hozzá.

A vegaUSA comfort food egy leheletnyit amerikai stílusú burgerező, ám vegetáriánus módra, a fő specialitás a ropogós házi zsömlével, házi ketchuppal, coleslaw salátával készített készített hamburger lesz, amit a lányok sült burgonyával szervíroznak.

Olasz tészta mellé igazi olasz fragolino dukál Puskás Anikó / Fotó

„Hetekkel az esemény előtt elkezdtük tervezni a menüt, inspirálódtunk innen-onnan, variáltunk napokig, és nagyon nehezen sikerült leszűkíteni négy-öt ételre a listát. A vegán burgerpogácsa nagy kihívás ebben a menüben, mert sok odafigyelést igényel. Viszont az alapanyagok összelegózása aminek a végeredménye egy csodás vegánburger, ami, úgy gondoljuk, bőven megéri a sok munkát” - mondják.

Olaszos hangulatot varázsol egy Szondi utcai bérház udvarára Király Bia, Galántai Ivó és Lugosi Zsolt. A három lelkes fiatal, egyikük sem a a gasztronómia területét dolgozik, „csak” szenvedélyesen rajonganak a főzését és az olasz ételekért. „Az ötlet mondhatni, Olaszországból jött. nyaranta sokat dolgoztam Olaszországban, először szakácssegédként , majd baristaként, minifánk árusként, pultosként és pincérként is, bár az eredeti végzettségem építész. Tizennyolc voltam, mikor először felmentem, felültem egy Velencébe tartó vonatra, pedig munkám még nem is volt” - mondja Ivó.

A La Niña kétféle olaszos tésztát kínál majd, az alapanyagok egy részét egyenesen Olaszországból szerezték be. Legalább húsz főre számít, de vélhetően ennél jóval több vendég fog érkezni.

A Restaurant Day éttermeinek többsége ebédidőben nyit, de aki szeretne jóllakni, netalán több helyet is meglátogatni, jobban jár, ha siet. Nagy roham várható ugyanis.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.