Szobrot kapott a hős tacskó

Leo bronz mását a Belgrádtól nem messze fekvő Pancsova egy parkjában helyezték el a játszótér mellett, ott, ahol két éve megmentett egy kislányt.

A tacskó egy dühöngő bullmasztifftól védte meg a kislányt, harapásokkal tartva távol a gyermektől a nála jóval nagyobb és erősebb állatot. A hőstettet az apró eb nem élte túl, azonban a nyugat-szerbiai város lakói gondoskodtak róla, hogy az emléke megmaradjon. „Leo – Minden kicsiny hősnek, akinek nagy szíve van” – olvasható a szobor talapzatán a szerb felirat.

Leo szobra turistalátványosság lett Pancsovában
Leo szobra turistalátványosság lett Pancsovában
Marko Drobnjakovic / MTI/AP

Nikolina Vucsetics, a kislány, akit Leo megmentett, gyakran sétál el a pancsovai park mellett. A most tizenkét éves lány éppen az egyik barátjától tartott hazafelé, amikor a szomszéd házőrzője kijött az utcára, és hátulról megtámadta, lerántotta a földre és jobbra-balra rángatta az állkapcsával. „Sikítani kezdtem, Leo pedig ugatva kirohant. Odafutott hozzánk és egy harapással beleakaszkodott a kutya lábába. A nagy kutya erre elengedett, és Leóra vetette magát” – mutatta a támadás emlékét őrző hegeit a lány az AP hírügynökség riporterének.

A tacskónak esélye sem volt a hatalmas bullmasztiffal szemben, és az állatorvosok erőfeszítései ellenére két nappal később belepusztult a sérüléseibe. A gazdája, Biljana Ilics szerint Leo vicces, vidám kutya volt, aki legjobban azt szerette, ha az ölébe ugorhatott az érkezőknek, boldogan üdvözölve a vendégeket. „Az a kutya egyszerűen túl nagy volt, Leo pedig túl kicsi” – meséli a huszonhárom éves Ilics. A családnak azóta új dakszlija van, Djole, akit a helyi tenyésztők ajándékoztak nekik, miután hallottak Leo történetéről.

Ilics az új tacskóval. A kutyatenyésztőket is meghatotta a történet
Ilics az új tacskóval. A kutyatenyésztőket is meghatotta a történet
Marko Drobnjakovic / MTI/AP

A szobrot közösségi kezdeményezésre egy állatvédő szervezet segítségével állították fel. A Kedvencek nevű szervezet közlése szerint Leóé az első kutyaszobor Szerbiában, ahol komoly gondokat okoznak a kóbor kutyák és az állatok jóléte, az állatvédelem pedig gyerekcipőben jár. „Az alapgondolat az, hogy felhívjuk a figyelmet, milyen fontosak nekünk az állatok, és hogy mindig ott vannak, amikor szükségünk van rájuk" – magyarázza az egyik aktivista, Ivan Kurajov.

Vucsetics egyébként nagyon boldog, hogy Leo emlékművet kapott. „Kiderült, hogy ő egy valódi hős” – mondta a kislány az AP-nek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.