Sziget Eye: túl sok szem mered az ablakokra?

Elegük van az Erzsébet tér vonzáskörzetében élőknek abból, hogy a városrész kevés zöldterületeinek egyikét már teljes mértékben a bulizók és a turisták bitorolják. Meglepőnek tűnhet, de a még oly ártatlannak látszó Sziget Eye óriáskereket is kitiltanák a területről.

A főváros egyik forgalmasabb tömegközeledési csomópontjának és találkahelyének számító Erzsébet tér védelme érdekében vonulásos demonstrációt tartott kedd délután – egy órával a taxis felvonulás után – a Civil Önszerveződés az Élhető Belvárosért nevű szervezet.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Ahogy azt a tüntetés szervezői lapunk kérdéseire küldött válaszukban megírták: az óriáskerékkel nem csak az a bajuk, hogy zajos. Az évek óta a belváros szívében üzemelő Sziget Eye-jal szembeni egyik fő érvük, hogy „a turisták beláthatnak és be is fotózhatnak róla a környező lakó- és irodaépületek, szállodák ablakain”. Ez nemcsak nappal, de a vakuvillanások miatt éjszaka is kellemetlen. A problémák közt említik azt is, hogy a kilátóként is szolgáló kerék működése zaj- és fényszennyezéssel jár, ami ellehetetleníti a pihenést.

A civileknek összességében elege van abból, hogy a belváros kevés zöldterületeinek egyikét a bulizók és a turisták a lakosság kárára kisajátították. Meglátásuk szerint az Erzsébet tér zsúfoltságát és kaotikusságát az óriáskerék csak fokozta, ezért szeretnék elérni, hogy a szerkezetet ne állítsák fel többé ezen a területen.

„A Sziget Fesztivál és az Erzsébet téri Óriáskerék közötti érdekeltségi összefonódás közismert. Az óriáskerék fő célja a Sziget Fesztivál népszerűsítése, reklámozása, és ezt a környék lakói fizetik meg. Mi azt gondoljuk, hogy a Sziget Fesztivál maradjon a Szigeten, és ne terjeszkedjen tovább a Belváros területe felé” – áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.