Szexbotrány a Tiltott Városban

Felháborodásának adott hangot a pekingi Palotamúzeum, közismertebb nevén a Tiltott Város vezetése, miután egy kínai fotográfus hiányosan öltözött modellekkel készített sorozatának több képe is ott készült.
A múzeum illetékesei hétfőn kiadott közleményükben a meztelen képek elkészítését és közzétételét a volt császári palota múltját megszégyenítő incidensként értékelték.

A hivatalos megnyilatkozást az váltotta ki, hogy a napokban széles körben terjedni kezdtek azok a fotók, amelyeket Vang Tung először május közepén posztolt mikroblogján Wanimal művésznéven.

Köztük az egyiken egy fiatal hölgy egy 600 éves márvány sárkányfejen ül pucéran, szétterpesztett lábakkal, egy másikon pedig hátulról kapták lencsevégre, amint nekidől egy faragott korlátnak, s a háttérben turisták vonuló tömege látszik.
A Palotamúzeum vezetése közölte, hogy a fényképezést előzetesen nem jelentették be, ahhoz engedélyt nem kértek. Május 17-én azonban négy embert tetten értek, amint "helytelen" fotózás részesei voltak a Legfelső Harmónia Csarnoka előtt. Emiatt az alkalmazottak rendreutasították őket.

A hivatalos álláspont szerint a fotózással megsértették a közrendet, a társadalmi morált és "a múzeum kulturális légkörét", és egyúttal megszentségtelenítették a kulturális ereklyéket. A múzeumi közlemény kiadói úgy vélték, hogy az effajta viselkedés bírálatot érdemel a társadalom részéről.

A kínai közösségi médiában ugyancsak heves támadások érték Vangot, aki állítólag azt nyilatkozta, ő csak a "munkáját végezte", a kritikára válaszul pedig azt is megjegyezte, lám, ez a sorsuk a meg nem értett művészeknek.

A China Daily című angol nyelvű napilapban idézett szakértő szerint a művész "szándékos nyilvános nudizmusért és vizuális zavarkeltésért" 5-10 nap közötti elzárást is kaphat. Az is felmerült, hogy Vangot - viselkedése miatt - felteszik a renitens turisták feketelistájára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.