galéria megtekintése

Így rokkanunk bele a kütyüzésbe

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 24. számában
jelent meg.

Csémi Klára
Népszabadság

Hatvan font, azaz 27 kilogramm – ennyit nyom négy bowlinggolyó vagy hat élelemmel teli nejlonzacskó, sőt ennyi a súlya egy nyolcéves gyereknek is. És épp megfelel akkora erőnek, amekkora egy felnőtt gerincére nehezedik, amikor lefelé nézve a mobilját vizslatja.

A kütyük nagyon megterhelik a nyakat, könnyen kialakul a porckorongsérv
A kütyük nagyon megterhelik a nyakat, könnyen kialakul a porckorongsérv

Ez derült ki abból a cikkből, amelyet a Surgical Technology International amerikai szaklap tett nemrég közzé a hátproblémákra szakosodott Kenneth Hansraj New York-i sebész vizsgálatait követően.

A szakember egy számítógépes programot használva arra a következtetésre jutott, hogy a koponya által kifejtett, gerincre nehezedő terhelés normál testtartás esetén (vagyis amikor a fülünk a vállunk felett van) átlagosan 4,5-5,4 kilogrammot tesz ki, ám egyre nagyobb lesz, amikor az ember a fejét előrebiccenti – megnézi a Facebook-oldalát, elküld egy SMS-t vagy éppen kiguglizik valamit a kezében lévő okostelefonján. Ha a fej például 15 fokot dől előre, a terhelés 12 kiló, ha harminc fokot, akkor már 18 kiló, ha a dőlésszög 45 fokos, akkor 22 kilogrammra nő, s ha 60 fokig előrehajlik, akkor a nyakcsigolyáknak már 27 kilogrammnak megfelelő erőt kell ellensúlyozniuk.

 

A Nielsen piackutató intézet felmérése szerint az amerikaiak naponta körülbelül egy órát töltenek okostelefonjukkal kettesben. S ha nem figyelnek oda, hogy egyenesen tartsák magukat, akkor a gerincüket folyamatos feszültségnek teszik ki. „Ez az ismétlődő nyomás a gerinc kopását, károsodását, torzulását idézheti elő, és akár a műtéti beavatkozás is szükségessé válhat” – fogalmaz cikkében Hansraj.

Tudta-e, hogy...

Magyarországon – akárcsak a fejlett világ többi részén – dinamikusan nő az okostelefonok száma: 2011-ben 1,5 millió, két évvel később már 2,5 millió készülék volt forgalomban, s az okos kütyük száma a tavalyi év közepén átlépte a bűvös hárommilliós határt. A hazai felhasználók elsősorban keresésre és a közösségi média elérésére használják készülékeiket, segítségükkel online egyelőre kevesen vásárolnak.

A szakemberek már évekkel ezelőtt megkongatták a vészharangot a kézben tartott elektronikus eszközök hosszas nézése miatt nyakra nehezedő terheléssel kapcsolatban, és még nevet is adtak a szövegek olvasásával összefüggésbe hozható, fejfájást, nyakgörcsöt és görbe vállakat okozó tartásnak (Text Neck – kb. annyit tesz, mint szöveg felé hajló nyak). Ezt a jellegzetes, ám igen természetellenes tartás persze nem csak a szövegek odaadó olvasása közben jön létre, hiszen tudjuk, hogy az okostelefonon nagyon sokan rendszeresen leveleznek, üzeneteket váltanak, és igen kiterjedt azok köre, akik különböző játékoknak szentelik az utazással, várakozással töltött időt.

Ez az extra nyomás megterheli és természetes helyzetéből kimozdítja a gerincet, ahhoz hasonló módon, mintha mondjuk hátrafeszítenénk a kéz ujjait, s egy órán át úgy is tartanánk. Amikor hosszú ideig megfeszülnek a szövetek, érzékennyé válnak, és könnyen begyulladnak. Az előrebiccentett fejtartás miatt izomfeszültség jön létre, a porckorongsérv, az idegbecsípődés veszélye fenyeget, és idővel megváltozhat a nyak természetes görbülete is.

Forrás: theatlantic.com/Népszabadság-grafika
Forrás: theatlantic.com/Népszabadság-grafika

A szakemberek szerint a kütyüre guvadás miatt kialakuló gerincelváltozás mind a fiatal, mind az idősebb korosztályoknál megfigyelhető. Egy amerikai kutatás szerint a 8–18 éves korosztály már öt évvel ezelőtt naponta hét és fél órát töltött a szórakoztató média követésével, és azóta a mobilok és táblagépek adatforgalma csak megsokszorozódott.

Érdemes felhívni a figyelmet a dolog járulékos következményeire is, a természetellenes fejtartás, az előregörnyedés ugyanis az előbb említetteken túl további eltérésekhez vezethet. A görnyedt tartás miatt a tüdőkapacitás akár harminc százalékkal is csökkenhet, és ha kevés oxigén jut a vérbe, az keringési problémákat okozhat, a rossz tartás, a belső szervekre nehezedő nyomás pedig emésztési zavarokhoz vezethet.

Szóval eljött volna a Google Glass beszerzésének ideje? Addig is, amíg ennek az elektronikus információkat pillanatok alatt megjelenítő kütyünek a használata tömegessé válik, jó tudni: a szakemberek már jelezték, hogy a szemüvegre hasonlító eszköz sem maga a tökély. Hogy miért? Mert a kelleténél nagyobb nyomást gyakorol az orrnyeregre…

Guvadás ellen

A kézben tartott elektronikus eszközök használatakor fokozott figyelmet kell fordítani a helyes testtartásra. Húzzuk ki magunkat, tartsuk egyenesen a fejet, mindkét fül maradjon a váll felett. Húszpercenként álljunk fel, az okostelefont/táblagépet tegyük le a kezünkből. Jó párszor körözzünk a vállakkal előre és hátra, és óvatos körzésekkel mozgassuk át a nyak izomzatát is. Járjunk egyet, és lélegezzünk mélyeket, hogy javuljon a szervezet oxigénellátása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.