„Szélsőséges, mert nem ment férjhez”

A kínai állami médiában jelent meg egy cikk a múlt pénteken beiktatott tajvani Caj Jing-ven elnökről, aki a szerző szerint extrémista, mert nem ment férjhez.

A Xinhua hírügynökség véleménycikke szerint az 59 éves Caj nélkülözi a "család nyújtotta egyensúlyt" és ez "kiszámíthatatlan stílushoz" vezet. A kínai közösségi oldalakon sok felhasználó vette védelmébe Caj Jing-vent, aki nem titkolja, hogy egyedülálló.

Caj az első nő, aki betölti az elnöki tisztséget Tajvanban. Pártja, a Demokratikus Fejlődés Pártja (DPP), amely a Kínától való függetlenedést szorgalmazza, januárban aratott győzelmet a választásokon. Ezzel véget vetettek a Peking-párti Ma Jing-csiu nyolcévnyi elnökségének.

Tyrone Siu / Reuters

 

A Xinhuában publikált cikk szerzője, Wang Weixing Caj családi állapotát vette célba. Az írást azóta eltávolították az oldalról, de még elérhető más hírportálokon és blogokon. A korábban magas rangú katonai vezetőként tevékenykedő szerző kiemelte Caj „szélsőséges politikai stílusát”.

„Egyedülálló nőként Caj nem rendelkezik a a szeretet, a család vagy a gyerekek által teremtett érzelmi egyensúllyal, így a politikai stílusa és stratégiája sokkal inkább érzelmi alapú, személyes és szélsőséges” – vélekedik az író. A folytatásban kifejti, hogy a „kiszámíthatatlan viselkedése” befolyásolhatja a politizálását, így azt tanácsolja neki, hogy inkább ezen gondolkozzon el, mielőtt Tajvan kapcsán a „hosszú távú célokra koncentrál”.

BBC megkeresésére a tajvani elnök hivatala nem kívánta kommentálni a cikket. Helyette megtette az internet számos kínai felhasználója. A legtöbben felháborodtak azon, hogy Caj magánéletét firtatják. Többen felvetik, hogy mi köze egy politikus családi állapotának a munkájához vagy a teljesítményéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.