Új influenzával fertőződtek a csepeli gyerekek

Az új influenzavírus jelenlétét igazolták a vizsgálatok a csepeli Adu-iskolában megbetegedett gyerekek egy részénél - közölte az ÁNTSZ péntek este.

Az országos tiszti főorvos eddigi információi szerint egy gyermeket sem kell kórházban ápolni azok közül, akik a héten lázasodtak be egy csepeli iskolában és igazoltan az új influenzavírussal fertőződtek.

A betegektől vett és a laboratóriumba küldött hét mintából négy bizonyult pozitívnak, és nem csak diákoknál, hanem tanároknál is igazolták a vírust.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint péntek délután értesültek arról, hogy csütörtökön több mint 110 gyermek lázasodott be Csepelen, az Adu Oktatási Központban. Először 10-15-en jelentkeztek tüneteikkel a pedagógusoknál, az iskola vezetőinél, akik azonnal értesítették a kerületi ÁNTSZ-t.

A szolgálat a lázas gyerekeket hazaküldte. A Táncsics Mihály utcai oktatási központban óráról órára növekedett a lázas betegek száma, délutánra ez meghaladta a 110-et is - közölte a csepeli önkormányzat kommunikációs főtanácsadója. Polgár György tájékoztatása szerint más tünetet, rosszullétet nem észleltek a belázasodott diákoknál.

Pénteken az iskolába járó ötszáz diák harmada jelent csak meg, a többiek otthon maradtak.

Polgár György közölte, hogy Csepelen sem az oktatási központ más iskolájában, sem a többi önkormányzati fenntartású iskolákban nem tapasztaltak hasonló panaszokat a gyerekeknél.

Az oktatási központban az ajtóktól a számítógépekig mindent fertőtlenítettek, és követték az ÁNTSZ előírásait - jelezte.

Az ÁNTSZ késő esti közlése szerint az illetékes járványügyi szakemberek felkerestek több lázas beteget, orr- és garatváladékot vettek tőlük. A beküldött hét minta közül négy esetben igazolódott az új influenza A(H1N1) vírus jelenléte.

Feltételezhető, hogy a szeptember elsejei tanévnyitón már betegen vett(ek) részt valaki(k), s ő(k) fertőzte, fertőzték meg társaikat.

Az ÁNTSZ egyben felhívja a figyelmet, hogy akinél ezután lépnek fel az influenza tünetei, a láz, végtagfájdalom, fejfájás, levertség, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, elsőként alkalmazza az influenza tüneti kezelését, vagyis a lázcsillapítást, bő folyadékfogyasztást, és semmi esetre ne menjen közösségbe.

Megjegyzik: a tanévkezdésre az egészségügyi miniszter valamint az oktatási és kulturális miniszter közös levelet és információs csomagot küldött minden magyarországi iskolának, az új influenzavírus okozta esetleges megbetegedésekkel kapcsolatos felkészülésről és a követendő eljárásról. Emellett 550.000 példányban lakossági tájékoztató kiadványt is eljuttatott az ÁNTSZ a tanintézményekbe.

Magyarországon eddig 153 esetben igazolták a H1N1 vírus jelenlétét, 32 beteget ápoltak kórházban, egy beteg meghalt.

Magyarországon május végén mutatták ki először a laboratóriumi vizsgálatok egy férfinél az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál. A brazil férfi Egerben lett rosszul, és a levett mintában a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 vírust.

Június közepén jelentette be az országos tiszti főorvos, hogy meghalt egy 41 éves magyar férfi az új influenzavírus okozta megbetegedésben, aki feltehetően külföldön fertőződött meg - jelentette be az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc akkori közlése szerint a férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el, a boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú vírust. A férfi korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását.

Az új vírus elleni oltóanyag klinikai kísérletei eddig ígéretesnek bizonyulnak - mondta el Falus Ferenc országos tiszti főorvos a héten, Székely Tamás egészségügyi miniszterrel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Egy belvárosi általános iskolában és gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón Falus Ferenc elmondta: a felnőtteknél végzett vizsgálatoknál semmiféle mellékhatást nem észleltek, a második vérvétel eredményére pedig még tíz napot várni kell.

"Egyelőre nagyon ígéretes a vakcina, hogy ártalmatlan és jó hatékonyságú lesz" - fogalmazott a szakember. Hozzátette: a gyerekek oltása is elkezdődött.

Szeptember utolsó napjaira meglesz a vakcina forgalombahozatali engedélye, és a tömeges oltási kampány október első heteiben elkezdődik - mondta Falus Ferenc.

Íme, a sertésinfluenza vírusa
Íme, a sertésinfluenza vírusa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.