galéria megtekintése

Százezrek követelik a jegesmedve kiszabadítását

1 komment

Hírösszefoglalónk

Eddig kettőszáz-nyolcvanötezren írták alá a petíciót, amellyel azért harcolnak, hogy a világ legszomorúbb állatának titulált medve méltóbb körülmények közé kerülhessen.

A kéken derengő, cellaszerű helyiségben egy letargikus jegesmedve gubbaszt. A Kantonban található Grandview bevásárlóközpont óceáni vidámparkjának lakóját eredetileg Pizzának hívják, az internet népe azonban hamar ráragasztotta a világ legszomorúbb jegesmedvéje címet a róla készült és a netet a héten bejárt videót látva.

Pizza a kéken megvilágított helyiségben tengődik

Úgy tűnik azonban, a helyi látogatókat nem zavarja, hogy egy apró helyiségben tartott depressziós állattal a háttérben készítik a szelfiket. A jegesmedve a park legnépszerűbb látványossága, a gyerekek folyamatosan verik a kifutója üvegét, hogy felkeltsék a figyelmét.

 

Az állatkertet már januári megnyitásakor be akarta záratni egy kínai állatok jogait védő szervezet, amely „szörnyű” állati börtönnek nevezte a helyet – írta a The ­Guardian. Az intézmény vezetése akkor tagadta a vádakat. – A jegesmedvénk nagyon boldog – jelentette ki Li Cseng-tang igazgatóhelyettes.

Az aktivistákat áprilisban már maga az intézmény hívta vissza. Az állatkert vezetői állításuk szerint meglepődtek a nemzetközi felháborodáson, ami a helyet övezte, és tanácsot akartak kérni, hogyan javítsanak az állatok körülményein.

Az Animals Asia szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy az állatkertet be akarják zárni, vagy akár csak áthelyezik a lakóit, köztük sarki rókákat, belugákat, rozmárokat. A jogvédők vezetője, ­Dave ­Neale szerint azonban ígéretet kaptak a park igazgatójától, hogy jobb életet biztosítanak az állatoknak. ­Neale Hanoit hozta fel példának, ahol a nyomásgyakorlás eredménnyel járt: nem tartják többé láncon az elefántot, nem rendeznek több cirkuszi bemutatót, és jobb körülményeket biztosítottak a medvék és tigrisek számára.

– A fenyegetés hatására legalább egy kicsit változik a helyzet. Ha az ember csak elsétál a problémák mellett, az semmin sem változtat. Ha itt maradunk, beszélünk a dologról és együtt dolgozunk, az azt jelenti, hogy változnak a dolgok, méghozzá a jó irányba – fejtette ki a férfi. – Az a szomorú igaz­ság, hogy a mostani állás szerint egyhamar nem tudjuk bezáratni a Grand­view-t. És nem valószínű, hogy szabadon engedik a medvét vagy bármelyik másik állatot, legalábbis a közeljövőben.
Pizzát már csak azért sem tudják szabadon engedni, mert a hároméves állat fogságban született és nevelkedett, így nem boldogulna a természetben. Tartásának körülményeit azonban jelentősen javíthatnák a mostanihoz képest.

– De a tapasztalataink szerint először kinyitjuk az ajtókat, aztán kinyitjuk a ketreceket – tette hozzá Dave Neale.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.