Századik születésnapját ünnepli az állatkerti mozgó könyvtár

Könyvekkel megpakolt csacsifogat és könyvsimogató várja a látogatókat péntektől vasárnapig a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol az Állati (jó) könyvtár elnevezésű rendezvénnyel ünneplik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fennállásának 110. és az állatkerti mozgó könyvtár elindításának 100. évfordulóját.
Kovács Attila / MTI

Száz évvel ezelőtt együttműködés indult a fővárosi könyvtár és az állatkert között azzal a céllal, hogy az állatkert látogatóit érdekes természetismereti olvasmányokkal lássák el egy mozgó könyvtár, a csacsifogat segítségével. A sikeres vállalkozás centenáriuma alkalmából az idén 110 éves Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár újra beköltözik az állatkertbe, hogy az olvasást népszerűsítő akció keretében a hajdani jármű rekonstruált változatával felelevenítse a száz évvel ezelőtti hagyományt - mondta el Tarlós István főpolgármester a rendezvény pénteki megnyitóján.

Az egykori ötös számú mozgókönyvtár májustól szeptemberig működött, de csak jó időben. A mobil bibliotéka ötlete Lendl Adolf egykori állatkerti igazgatótól származott és 1914. május 1-jétől az állatkert ceyloni törpe szamara vontatta a mintegy két-háromszáz kötettel megrakott kiskocsit, amelyről természetismereti és szépirodalmi kiadványokat egyaránt lehetett kölcsönözni. Az állatkerti séta után a kijáratnál lehetett leadni a kölcsönkönyveket, de a beiratkozott olvasók haza is vihették azokat.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója a megnyitón kitért arra is, hogy a látogatókat új lakók, egyebek közt a fővárosban száz év óta először látható sörényes hangyász, és új, illetve átalakított terek is várják. A következő két hónapban az állatkert a metróba is beköltözik: az utazóközönség augusztus végéig mintegy kétszáz metrókocsiban találkozhat az állatkert lakóiról és az intézmény jövőbeli terveiről mesélő tablókkal.

Az intézmény kulturális missziójáról szólva a főigazgató elmondta, hogy az állatkert nyári zenés estjei jövő hét szerdán kezdődnek és augusztus végéig tartanak, összesen kilenc különleges koncertet kínálva az érdeklődőknek.

Az Állati (jó) könyvtár elnevezésű akció keretében a hajdani mozgó könyvtár rekonstruált változata mellett felolvasások, könyvsimogató, jelmezes kakasviadal, illat- és állathang-felismerés, valamint kézműves foglalkozások várják a látogatókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.