galéria megtekintése

Szász Emese csirkepörköltet, Áder rákot evett Rióban

1 komment


Szemere Katalin

Debrecenivel és kürtőskaláccsal is várják az olimpikonokat a riói Magyar Házban, ahol hazánk sportolói a kedvenceiket kapják.

Szász Emese csirkepörköltet evett Rióban
Szász Emese csirkepörköltet evett Rióban
Bruzák Noémi / MTI

– Ha az olimpiai faluból bejön ide, a riói belvárosba, azonnal készítünk sajtburgert Kenderesi Tamásnak – mondta lapunknak Harmath Csaba, aki Rio de Janeiróban, a Magyar Házban az ételekért és italokért felel. Mint megtudtuk, 30 kilométer a távolság a két helyszín között, akkor vendégek náluk az olimpikonok, ha már túl vannak az összes megmérettetésen.

Az érmesek közül eddig egyedül Szász Emese járt náluk, aki igazi csirkepörköltre vágyott. Semmi akadálya nem volt, hogy megfőzzék neki. – Bármit megfőznek, amire az olimpikonok vágynak – jegyezte meg Harmath.

 

A Magyar Házban, amely hajnalig nyitva van, két konyha működik, a külső térben egy debreceni kolbászos és egy kürtőskalácsos food truck. A debrecenit Harmath receptje alapján helyben készítette egy kolbászokat árusító hely. A kürtőskalácsot sütők a Riótól 850 kilométerre lévő Curitibából jöttek el, Magyarországon járva megtetszett nekik a sütemény, megszerezték a receptet, és remek tésztát gyártanak.

A konyhának helyi, brazil csapata van. Magyarországról kötelező velük dolgoznia Sándor Rodrigónak, a Costes Downtown chef de partie-jának (egy konyharészleg csoportvezető séfje) és barátnőjének, Nagy Annának, a Salon étterem pastry chefjének (cukrászséfjének). Ők felügyelik a konyhát, és igyekeznek magyar ízeket csempészni a fogásokba, ami nem könnyű.

Brazíliában szigorúan szabályozzák ugyanis, mit lehet bevinni az országba. A nyers ételeket a legritkább esetben. Még diplomáciai nyomásra sem engedték be például a tv-paprikát. Minimális kolbászt becsempésztek a konyhára, és az ásványvizek között némi pezsgőt is.

A helyi alapanyagok közül remek a marhahús és a bárány, a libamáj, a zöldségeknek kicsit más az íze, így a zöldségalaplé sem olyan, mint hazánkban. A minap hortobágyi palacsinta helyett batyut készítettek réteslapból, az elmúlt napokban imádták a vendégek a konfitált malachasalját konfitált hagymával és fokhagymával. Nagy Anna remek zserbója és Eszterházy-tortája után megnyalták mind a tíz ujjukat.

3000 palack magyar bort vittek a pezsgő, a pálinka és az unikum mellé. Az aquabárban 50-féle magyar ásványvíz közül választhat a betérő. Várják az olimpiai csapatot, a szurkolókat, akik magyar kommentátorokkal hallgatnák a meccseket, az ­olimpiai bizottságból bárkit, aki tárgyalásra vagy fogadásra érkezik. A külföldi vendégek megnézhetnek egy kiállítást Magyarország vizeiről, vagy azt a szobát, amelyben a 2024-es olimpia megrendezésére pályázó Magyarország bemutatkozik. A köztársasági elnök már kétszer látogatott el hozzájuk. Áder János nem magyar ízekre vágyott, hanem kedvencét, a rákot kérte. Friss kókuszreszelékbe forgatva készült az étel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.