Száraz kenyér miatt bűnhődnek a konyhás nénik?

A gyerekek elől vették el az ételt, vagy csak a száraz kenyeret vitték el az iskola konyhájából? A lopással gyanúsított konyhás nénik története mégsem olyan egyértelmű, mint amilyennek korábban tűnt.

A XV. kerületi konyhások rémtetteit a Figyelő leplezte le november elején. A Blikk cikkéből azonban egy egész más történet bontakozott ki.

Gyomorforgató bűnnek nevezte a Figyelő az állítása szerint a Károly Róbert Általános Iskola menzáján folyó gyakorlatot. A lap szerint a XV. kerületi, 6 ezer gyerek és idős közétkeztetését ellátó konyha alkalmazottai nemcsak a hozzávalókat spórolták ki az ételből, hanem a kész ételt is lopták. Erre a térfigyelő kamerák felvételeit tanulmányozva Pintér Gábor alpolgármester bizonyítékot is talált.

„Megdöbbenve láttam, hogy a konyhai személyzet zsákokban, rekeszekben viszi ki az élelmet” – nyilatkozta a lapnak. Az alpolgármester feljelentést is tett a rendőrségen. A másnapi rajtaütésen azonban nem érték tetten a tolvajokat a XV. kerületi rendőrkapitányság munkatársai.

A Blikk megkérdezte az érintett dolgozókat is. Szerintük mindössze egy zsák kenyérről van szó, amit hetente egyszer elvitt valaki.

„Évek óta gyűjtjük a száraz kenyeret, hetente egy zsákot elvitt egy házaspár, a férfi egy erdészetben dolgozik. Ő a vadállatoknak adta a kenyeret. Mi mit sem tudtunk arról, hogy ez lopásnak minősül” – mondja az egyik érintett.

„Éppen hazaértem, amikor megérkezett a rendőrség, az emberek átkutatták a házamat. Kiforgatták a táskámat, nem hoztam-e haza valami ételt. Nagyon megalázó volt” – mesélte a Blikknek másikuk, egy tálalóként dolgozó asszony. „Ezután még kétszer jöttek értem késő este, hogy bevigyenek a kapitányságra. Volt, hogy már az ágyban feküdtem, amikor hívtak telefonon, hogy készüljek. Ekkor még csak tanúként hallgattak ki. Majd egyik nap az iskolából vittek el rabosítani.”

A gyerekek által már megrágott száraz kenyeret, ami ipari hulladéknak minősül, és az iskolának kellene megoldania az elszállítását, B. Ignác és a konyhások évek óta lopták, mint azt megtudták.

A kerületi önkormányzat két dolgozót azonnal kirúgott, másokat áthelyeztek. Ahogy a Figyelő fogalmaz: „Happy end: a gyerekek tányérjába azóta elegendő étel kerül, és még repeta is van.”

A Blikknek nyilatkozó konyhások arról számoltak be, hogy többük fizetését húszezer forinttal csökkentették. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.