Számlagyárosok pere kezdődött Kecskeméten

Megkezdődött a Kecskeméti Törvényszéken kedden annak a 32 vádlottnak a pere, akik csaknem kétmilliárd forint összegben bocsátottak ki, illetve használtak fel fiktív számlákat.

A perben hét vádlottat - közöttük hetedrendű vádlottként Gyenes Leventét (Gyömrő 2000 Kör), Gyömrő polgármesterét - bűnszervezetben elkövetett adócsalással vádol az ügyészség.

A vád szerint a bűnszervezet hat fiktív gazdasági társaságot hozott létre. A bűnszervezet irányítója a gazdasági tevékenységet nem végző társaságok nevében számlákat bocsátott ki. A megrendelők a számlákat beállították a könyvelésükbe, és ennek alapján kevesebb áfát fizettek be a központi költségvetésbe, illetve jogtalanul igényeltek vissza áfát; ez utóbbi összege meghaladta a 400 millió forintot.

Zsikai Tibor Imre elsőrendű vádlott és hat társa - a vád szerint a bűnszervezet tagjai - 2006 és 2009 között működtette a számlagyárat, amely az útburkolástól a különböző szerelési munkálatokon keresztül a gazdasági tanácsadásig szinte minden tevékenységről tudott fiktív számlát kiadni. A vádiratban felsorolt cégek a könyvelésükbe kiadásként beállították a számlákat, és a számlákon szereplő összegek meghatározott százalékát fizették ki a kecskeméti irányítónak.

A vádhatóság szerint Gyenes Levente hetedrendű vádlott a számlák megrendelőkhöz továbbításáért jutalékot számított fel, valamint saját vagyonvédelmi cégének a könyvelésében is felhasznált fiktív számlákat.

Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség emelt vádat.

A keddi tárgyalási napon elhangzott, hogy a vádlottak közül ketten meghaltak, ketten pedig betegségre hivatkozva nem jelentek meg.

Fodor Endre bírói tanácsa júliusban a vádlottak kihallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.