galéria megtekintése

Bizonyíték már van, gyilkos még nincs

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 23. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Vélhetően a tettesek vagy azok egyikének a szagát azonosították Soroksár környékén több mint félszáz helyen azok a speciálisan kiképzett német nyomkövető kutyák, amelyeket a 2013-ban brutális kegyetlenséggel meggyilkolt K. Krisztina gyilkosainak az elfogásához hívott segítségül az ORFK.

– Minden bizonyíték a kezünkben van ahhoz, hogy K. Krisztina gyilkosait elítélhesse a bíróság. Már tényleg „csak” el kell kapni őket – mondta Petőfi Attila vezérőrnagy, az ORFK Kiemelt Életellenes Ügyeket Felderítő Egységének vezetője. Ez azonban – ezt ő is elismeri –, ma még lehetetlen vállalkozásnak tűnik, mintha tűt keresnének a szénakazalban.

A tetthely, a XXIII. kerület Szigetdűlő néven ismert területe amolyan átjáróház. Sokan futnak, bicikliznek, sétálnak az útjain. Nagy számban élnek ott hosszabb-rövidebb ideig hajléktalanok. Rendszeresen látogatják a területet a drogosok, prostik az ügyfeleikkel és szerelmes párok, no meg a szabad ég alatt bonyolított légyottokért a város túlsó végéről is odacsábuló kukkolók. Megint mások illegális szemétlerakóként használják a területet.

A gyilkosság soroksári helyszíne, 7,2 millió forintot ajánlanak a nyomravezetőnek
A gyilkosság soroksári helyszíne, 7,2 millió forintot ajánlanak a nyomravezetőnek
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Két tettest keresnek

Ezen a helyen erőszakolták és gyilkolták meg ismeretlenek 2013. szeptember 25-én este a 36 éves K. Krisztinát. Az asszonyt szokásos 7,2 kilométeres esti futása közben érte a támadás. A testén talált DNS-ek alapján a rendőrség két férfit keres, akik közül az egyik követte el a gyilkosságot, és minden jel szerint ő is erőszakolta meg az egygyermekes édesanyát. Társa vélhetően „csak” az asszony elfogásában, majd a holttest eltüntetésében segédkezett, ezért ő minden bizonnyal kisebb büntetéssel megúszhatja.

K. Krisztina keményen harcolt az életéért. A helyszínen rögzített nyomok alapján támadója erősen vérző sebet kapott tőle a dulakodás közben. Jó esély van rá, hogy még ma is ott éktelenkednek a karján vagy arcán annak az estének az árulkodó nyomai. De az biztos, hogy a gyilkosságot követő napokban környezete elől nem titkolhatta sebeit.

Az eset után a Jobbik és a kerületi önkormányzat egy-egy millió, az áldozat férje 200 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek, majd egy év eredménytelen nyomozás után a rendőrség is ötmillió forint jutalmat kínált fel annak, aki érdemi információkkal segíti a nyomozást. Azonban az így már összesen 7,2 milliós díjkitűzés sem hozta meg a várt fordulatot.

Nézik a mobilhívásokat

Alig több mint két tucat bejelentést kapott csupán a rendőrség, és egyik sem vezetett a tettesek nyomára. A lehetséges tanúk vagy nem olvasnak újságot, nem néznek tévét, vagy valami nagyon komoly okuk lehet, hogy kerülik a kapcsolatot a hatóságokkal. Nemrég speciálisan képzett német nyomkövető kutyákat hoztak a nyomozók megsegítésére. Azok a négylábúak még évek múltán is képesek követni egy ember nyomát.

Több mint félszáz ponton álltak meg és jeleztek Soroksáron, a Szigetdűlőn és a környező utcákban, köztük olyan épületek, házak és szórakozóhelyek előtt is, amelyek egy része Petőfi Attila elmondása szerint „már korábban is felkeltette a rendőrség érdeklődését”. Most ezekre a helyekre és környékükre fókuszál a rendőrség, abban a reményben, hogy ezeken megfordultak a tettesek, vagy legalábbis azok egyike. Egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a kutyák által „a nyomozás szempontjából relevánsnak megjelölt helyeket”.

Még – egyebek között – azt próbálják meg kiszűrni, hogy azok közül a mobiltelefonok közül, amelyek a gyilkosság napján a tetthely környékén „megfordultak”, hány „járt” azokon a helyeken, amelyeken a kutyák szerint valamelyik vagy mindkét tettes is megfordult. Ezt sem lesz azonban egyszerű kideríteni, mivel viszonylag kis területről van szó, viszont a hozzá tartozó mobiltelefon-cellákban a gyilkosság idején több mint 1,7 millió beszélgetést bonyolítottak és mintegy 368 ezer telefon jelentkezett fel az adótornyok valamelyikére. Gyors eredmény így ettől a módszertől sem várható.

Szemtanúk is lehetnek

A nyomozók továbbra is keresik annak a két gépkocsinak sofőrjeit (várják a jelentkezésüket), akik a gyilkosság napján 20 óra 20 és 30 perc között, illetve 20 óra 30 és 40 perc között autójukkal behajtottak a Vízisport út irányából a Fővárosi Csatornázási Művek felé haladva az amúgy betontuskókkal lezárt kerékpárútra, majd fél órával később szinte együtt kihajtottak onnan. Az első autó utánfutót vontatott, a második egy világos színű ismeretlen típusú gépkocsi.

Petőfi Attila nem zárta ki, hogy a két autóból esetleg hulladékot pakoltak ki a lezárt területen, azért nem jelentkeztek eddig. Csak reméli, ha az illetők magukra ismernek, jelentkeznek, és nem kockáztatják meg, hogy a pár tízezer forintos bírság megúszásának az legyen az ára, hogy gyilkosság gyanújába keverednek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.