Sólymok és sasok harcolnak a fészekért

A Körös-Maros Nemzeti Parkban fészekfoglalásba kezdtek a kerecsensólymok – olvastuk a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján. Előfordul, hogy a parlagi sasok otthonaiba költöznek be, gyakran megelőzve és elűzve onnan az eredeti tulajdonosokat.

A sólymok és vércsék nem építenek saját fészket, hanem a nagyobb ragadozómadarak (parlagi sasok, rétisasok) és a varjak fészkét foglalják el. Ezek elég terjedelmesek és kényelmesek ahhoz, hogy felnevelhessék bennük utódaikat. A természetvédelmi tevékenység során kihelyezett költőládákat is szívesen elfogadják.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban az 1990-es évek második felétől költenek rendszeresen kerecsensólymok. Az aktív védelmi munka eredményeként számuk az utóbbi években szépen gyarapodott. Eleinte főként a kihelyezett költőládákban nevelték fel utódaikat, de az utóbbi időben egyre inkább természetes közegben – főként más ragadozómadarak fészkében – rakják le tojásaikat. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon különösen jellemző a természetes fészkelés. Tavaly például az itteni öt kerecsenpárból csupán egy választotta a magasfeszültségű vezeték oszlopára kihelyezett költőládát, a többiek sasfészkekbe költöztek.

A napokban már megkezdték a beköltözést és a revírfoglalást, egyre gyakrabban látjuk őket a fészkek környékén. A kerecsensólymok általában március 15-20. környékén rakják le első tojásaikat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.