Senki nem hajlandó egy iskolába járni az AIDS-esnek kikiáltott kisfiúval

Srí Lanka nyugati részén egy kivételével valamennyi tanulót kivették a szülei. Arról az egyről ugyanis azt pletykálják, hogy AIDS-es.

Kurunegela iskolájából a múlt héten távozott a diák, annak ellenére, hogy a hatéves kisfiú, akit azzal vádolnak, hogy beteg, hozott igazolást arról, hogy nem fertőzött – számolt be a BBC.

Az édesanya, Chandani De Soysa elmondása szerint a környék egyetlen iskolája sem fogadja őket, mert elterjedt, hogy a férje AIDS-ben halt meg, ez azonban nem igaz.

Soysa arra panaszkodik, hogy már jó ideje próbál iskolát találni, de "nem fogadják be a gyerekemet, mert félnek az AIDS-től". "Tiltakoztam, de semmi sem történt, sőt, most már én is egyre nehezebben találok munkát."

Az eset egy hónapja az oktatással és emberi jogokkal foglalkozó hatóságok tudomására jutott, múlt héten kijelöltek egy iskolát, amely köteles felvenni a gyereket.

Annak ellenére, hogy az anya és a kisfiú is rendelkezik igazolással arról, hogy egészségesek, az iskola tanulóinak szülei azonnal elkezdtek nyomást gyakorolni az asszonyra, hogy vegye ki a gyereket. Ő azonban nem hajlandó.

"Bement az osztályba, és játszott a többi gyerekkel, de hirtelen az összes szülő bejött és elvitte a gyerekét" – mesélte a nő a BBC-nek.

Az osztályfőnök, aki végül ottmaradt a kisfiúval, "nagyon elszomorodott, amikor a gyerek elkezdte kérdezgetni, hogy miatta mentek-e el a barátai, és hogy miért jelent meg a rendőrség."

A tanár azt mondja, hogy bár a többi gyerek is természetesen viselkedett a kisfiúval, "nem biztos benne, hogy fognak reagálni, amikor visszajönnek."

Saman Wijesekara, a régió oktatási vezetője elmondta, hogy mind a 186 diák szülője hivatalosan jelezte, hogy kimarad az iskolából.

"Azt fontolgatjuk, tartunk a szülőknek egy felvilágosító előadást, hogy megoldjuk a kérdést" - mondta.

Az iskola vezetősége két napra bezárta az intézményt, de a helyszíni beszámolók szerint a dühös szülők az iskola kapujában állnak, hogy kifejezzék nemtetszésüket a hatóságnak és a tanároknak. Eközben a Srí Lanka-i emberi jogi bizottság emberei kimentek az iskolába és a kisfiú otthonába is.

Az országban alig akad az AIDS-et okozó HIV vírussal fertőzött ember. Az ENSZ adatai szerint 2014-ben 3200 felnőtt és 100 gyerek volt fertőzött, ami kevesebb mint a népesség 0,1 százalékát jelenti. Emellett nagyon hiányos tudással rendelkeznek a vírusról és a terjedéséről, ezért megbélyegzik és kirekesztik a betegeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.